Így készülnek a magyar autósok a téli körülményekre

Magyarországon az autósok 80 százaléka télen is megszakítás nélkül használja az autóját. 10-ből 9 autós a saját bevallása szerint figyel a téli felkészítésre, persze, hogy pontosan ki és mit ért ezen, az nem derül ki a MOL felméréséből. A téli felkészülést olyan sokféleképpen értelmezik a magyar sofőrök, hogy a megkérdezettek 15 százaléka szerint például a téli gumi használata különleges felkészülésnek számít.

A téli közlekedésre alaposabban felkészülők a fagyálló folyadékra figyelnek oda leginkább, és 10-ből 6 ember szerint a felkészülés része az is, hogy legyenek az autóban jégmentesítő eszközök. 10-ből 4 sofőr szerint az akkumulátor ellenőrzése is kiemelt feladat. Szervízbe – kizárólag a tél miatt – már csak minden ötödik autós megy, még azzal együtt is, hogy a megkérdezetteknek csak a fele végzi el saját maga a téli felkészítést. A prémium üzemanyagok használatát 100-ból 17 autós tartja a téli gondoskodás részének.

A hidegebb évszakban, amikor a motorok lassabban érik el az üzemi hőfokot, nagyobb jelentősége van a prémium minőségű üzemanyagok használatának: állítja a MOL. Extrém hidegben az adalékmentes dízel megdermedhet és indítási problémákat okozhat. Az EVO DIESEL PLUS prémium üzemanyagnak az alacsonyabb dermedési pont mellett a másik előnye, hogy kenési funkciója is van. A MOL felmérésében megkérdezettek 5 százaléka 1 évnél fiatalabb, 21 százaléka pedig 2-6 éves autóval jár. A kutatásban résztvevők 12 százaléka 7-9, 62 százaléka pedig 9 évnél idősebb autót használ.

A kutatásból az is kiderült, hogy csaknem minden ötödik megkérdezett nem törődik a tél jöttével, és extra gondoskodásként tekintenek még az olyan alapvető dolgokra is, mint a jégmentesítésre való felkészítés, az akkumulátor ellenőrzése, vagy épp a fagyálló vizsgálata. Sőt a válaszadók 15 százaléka úgy nyilatkozott, a téli gumi használata is extra gondoskodást jelent a járművének.

kreszvaltozas.hu


Hasonló cikkek