Így működik Romániában az iskolatévé és online oktatás

A hét elején, március 16-án ,,becsengettek” az iskolatévében: a nyolcadikosok és tizenkettedikesek számára tévén keresztüli oktatás indult a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR2).

A nyolcadik osztályos tanulók számára az órák reggel zajlanak (9-től a román nyelv és irodalom, 9:30-tól a matematika), a 12. osztályosoknak pedig délután (15 órától román nyelv és irodalom, 15:30-tól matematika), a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR 2). A 12. osztályosoknak heti két-két kurzust tartanak románból és matematikából, és egy-egy kurzust biológiából, kémiából, fizikából, történelemből és földrajzból. A közszolgálati televízió által indított tanfolyamok a TVR 2-n, az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a www.tvr.ro honlapon is követhetők.

Az iskolák számára sajnos gondot jelent az online oktatás, az infrastruktúra hiánya miatt. Azonban a tanítónők, tanárok folyamatos kapcsolatot tartanak a szülőkkel, diákokkal. A pedagógusok leckéket, feladatlapokat küldenek a diákoknak, hogy minél kisebb legyen a lemaradás a kényszerszünetben.

Egyetemen

A koronavírus megfékezése érdekében a romániai egyetemeken is szünetel az oktatás. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem az online oktatási rendszerhez csatlakozott. Az online előadások, szemináriumok megtartásához a GoogleMeet programot használják.

Forrás: agerpres.ro, maszol.ro


Hasonló cikkek