Így tenné élhetőbbé bolygónkat az Európai Bizottság: megjelent a Biodiverzitás Stratégia!

Az Európai Bizottság kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a következő évtizedre, és kulcsfontosságú elemei az Európai Zöld Megállapodásnak. A koronavírus-járvány idején elfogadott stratégiák központi szerepet fognak játszani az EU gazdaságának válság utáni helyreállítási tervében is – írja weboldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Önmagában is figyelemre méltó a Termőföldtől az Asztalig és a Biodiverzitás Stratégiák egyidejű megjelenése, mivel az iparszerű mezőgazdaság és halászat a legnagyobb hajtóereje a természeti sokféleség csökkenésének. A két stratégia egyidejű megjelentetésével az Európai Unió lándzsát tör a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelés és a természeti sokféleség csökkenésének megállítása mellett.

A stratégiákból az is látszik, hogy a Bizottság a koronavírus-járvány kulcsfontosságú tanulságait is levonta: az egészséges bolygó az egészséges emberi társadalom előfeltétele, a tudományos eredményeknek kell megalapoznia a politikai döntéseket, és addig kell fellépni egy krízissel szemben, amíg van esélyünk hatékonyan cselekedni.

A Bizottság radikális lépést tett a két stratégia elfogadásával, és olyan célokat fogalmazott meg, amelyek valóban javíthatják a természet állapotát Európában:

  • 30%-ra növelni kell a szárazföldi és tengeri védett természeti területek kiterjedését. E területek egyharmada fokozott védettség alá kell, hogy kerüljön, ahol nem történik semmilyen emberi beavatkozás.
  • Felére kell csökkenteni a növényvédőszerek használatát mind összmennyiség, mind hatóanyag tartalom szempontjából.
  • A mezőgazdasági területek 10 százalékán vissza kell állítani a természetes élőhelyeket, a természeti sokféleség megőrzése érdekében pl. füves mezsgyék, bokorsávok és méhlegelő kultúrák telepítésével
  • Kötelező az élőhely helyreállítási célok bevezetése a legfontosabb ökoszisztémák, például a lápok, vizes élőhelyek, erdők és a tengeri ökoszisztémák helyreállítása érdekében. Ezek az élőhelyek mind létfontosságúak a természeti sokféleség megőrzése, az éghajlatváltozás lassítása és az ahhoz való alkalmazkodás érdekében.
  • Csökkenteni kell a biomassza energiatermelési célú égetését.

Ezekkel a stratégiákkal az Európai Unió lehet a klímaválság és a biodiverzitás csökkenés elleni küzdelem globális vezetője. Átfogó, globális léptékű változás nélkül közel egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, és ha a globális felmelegedés meghaladja az 1,5 °C-ot, az emberiség túlélése kerül veszélybe.

Ez a két stratégia valóban megváltoztathatja azt az irányt, amelyen haladva jelenleg bolygónk a válság felé sodródik. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a javaslatot mind a 27 tagállam jóváhagyja és végre is hajtsa.

Az Európai Bizottság olyan javaslatot tett közzé, melynek elfogadása és végrehajtása elkerülhetetlen a Föld megőrzése szempontjából. A Bizottság ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy meghallgatják a tudomány képviselőit, és a környezeti krízis elkerülése érdekében cselekszenek mondta el Ariel Brunner a BirdLife Europe vezetője. Szerinte most a tagállamokon a sor: a valódi változás elérése érdekében a nemzetek vezetőinek támogatniuk kell ezeket a javaslatokat, és ki kell vezetniük a társadalmat a jelenlegi klíma- és biodiverzitás-krízisből, amelyek a fennmaradásunkat fenyegetik.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek