Így változnak a díjak és bérek Szlovákiában

Az idei évtől magasabb lesz a minimálbér, módosul a rendkívüli segély, ingyenes lesz az ebéd, az anyaságit pedig kivételes esetekben az édesanya és az édesapa egyszerre is megkaphatja.

Az átlagos öregségi nyugdíj 2019-ben 444 euró lesz. Ez az összeg nem egész egy év alatt 40 euróval emelkedett. A járulék azoknak az özvegyeknek is emelkedik, akinek a házastársuk részt vett a nemzeti felszabadítási harcban – az összeg havi 20 euróról 35 euróra növekedik.

A maximális napi egészségbiztosítási járulékalap a jelenlegi 59,9 euróról 62,7 euróra emelkedik. A betegszabadság során a legmagasabb napi összeg elérheti a 34 eurót. A Szociális Biztosító így egyhavi betegállomány során maximum 1 069 eurót fizet ki az alkalmazottnak.

Az anyaságit illetően a Szociális Biztosító maximum havi 1 458,50 eurót fog kifizetni, azonban ebben az esetben is a maximális összegről beszélünk, hiszen keresettől függ az összeg.

Nagy újdonság, hogy az anyaságit egyszerre kaphatja az édesanya és az édesapa is, ha az édesapa – az édesanyával megegyezve – gondoskodásába vette az egyik gyermeket, míg egyidejűleg a másik gyerekről az édesanya gondoskodik.

Az önálló vállalkozók számára a minimális (havi) járulékalap 447 euróra emelkedik. A maximális járulékalap pedig 6 678 euró lesz. A vállalkozók havonta legkevesebb 158,11 eurót fognak a Szociális Biztosítóba fizetni, maximálisan pedig havi 2 213,75 eurót.

Az egészségügyi biztosítóba fizetett minimális elvezetések száma is növekszik, a minimális havi befizetendő összeg 66,78 euró lesz.

A minimálbér 2019 januárjától 520 euróra emelkedik, a munkanélküli segély pedig 61,60 euróról 64,70 euróra emelkedik.

Forrás: korkep.sk, aktuality.sk, profimedia