Így volt ez a magyar gazdaságban: kevesebb műanyag, vertikális terjeszkedés, visszadott pénz

Heti gazdasági összefoglaló – 23. hét

A hét fontosabb gazdasági eseményei. Minden héten a PannonHírnök oldalán.

A legegyszerűbb, ha visszaadjuk a pénzt azoknak, akik megdolgoztak érte, mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban annak kapcsán, hogy hova tegyük a gazdaság többletteljesítményéből származó extra pénzt 

Az előző heti összefoglalónkat itt olvashatják, melyből kiderült, hogy az oltási program által időt, szabadságot és pénzt sikerült nyerni, ez pedig lehetőséget adhat arra, hogy gazdasági szempontból megelőzzünk másokat. A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

Péntek éjfélig lehetett pályázni elektromos kerékpárra

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak már a hetedik fordulója nyílt meg június 7-én, hétfőn. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a kormány eddig mintegy 4000 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához járult hozzá több mint 420 millió forinttal, írja a Világgazdaság.

A támogatás maximális mértéke a vételár 50 százaléka, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében pedig legfeljebb 150 ezer forint. Idén tavasztól egyszerűsödött a pályázati elszámolások folyamata, így már nem szükséges benyújtani és megkötni sem az adásvételi szerződést. Csökkentek az adminisztrációs terhek is, ezzel jelentősen rövidült az ügyintézés ideje, felgyorsítva a támogatások kifizetését. A pályázat részleteiről az IFKA honlapján érhető el bővebb tájékoztatás. A dokumentumokat ebben a fordulóban 2021. június 11-én éjfélig lehetett benyújtani.

A fiataloknak is ad programot a Planet Budapest 2021

Képzelj el egy játékot: ha a jövőből visszaküldenének a jelenbe, te min változtatnál itt és most, hogy javíts a világunkon? – teszik fel a kérdést az idén novemberben kezdődő Planet Budapest szervezői a Jövő Hősei elnevezésű ifjúsági élményprogram leírásában.

A fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozva szólítják meg a fiatal nemzedéket. Mint írják, döntened kell. Most csatlakozhatsz egy különleges egységhez, akik térben és időben utazva megváltoztathatják a világ sorsát. Akadályozd meg a globális felmelegedést, az élővizek szennyezését, a védett állatfajok kipusztulását, és építs fel egy olyan világot, ahol fenntarthatóan és biztonságosan élhetünk.

Az aktív korosztály számára is követendő gondolatokat így folytatják: A jövő a tiéd, de nincs sok időd. Minden rajtad múlik, minden döntés, próba, amely előtted áll, befolyásolja a világ sorsát. De együtt, nektek sikerülhet. Vállalod a kalandot? Szükségünk van a hősökre. A jövőt csak együtt tehetjük jobbá.

A Heroes of the Future Ifjúsági élményprogram a Hungexpo megújult E pavilonjában, 2021. november 29. és december 5. között iskolai osztályok által lesz látogatható. A körülbelül hetvenöt perces, vezetett, csoportos fenntarthatósági élményprogramon való részvételen felül a 10-16 éves fiatalokból álló osztályoknak lehetőségük lesz a Your Planet fenntarthatósági közönségprogramok és egyéb kísérő események megtekintésére is, írják a szervezők a Planet Budapest 2021 oldalán.

 Orbán Viktor rendhagyó Kormányinfót tartott 

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, tíz nap plusz, fizetett szabadságot adnak a védekezésben résztvevőknek, olthatják a 12-16 éveseket, amiről a szülők döntenek, visszatérítik a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. 

A kormányfő ismertette a járványügyi számokat, hozzátette, Magyarország legyűrte a járványt, itthon van a legtöbb vakcina, több, mint amennyien oltásra jelentkeztek. Az oltás innentől egyéni felelősség: az oltatja be magát, aki akarja, és aki akarja, be tudja oltatni magát. A járvány nem általában ért véget, hanem azok számára, akik beoltatták magukat. Akik nem oltatták be magukat, azok életveszélyben vannak, ezért a miniszterelnök azt kérte, oltassa be magát mindenki, írja a Blikk.

A családok adóvisszatérítéséről Orbán Viktor elmondta, amíg a nyugdíjprémium arról szól, hogy ha növekszik a gazdaság, akkor annak kedvező hatásaiból a nyugdíjasok se maradjanak ki, addig a családosok szja-visszatérítésében a különbség, hogy ők éppen aktívak, ezt a pénzt ők keresték meg. Szerinte az év végéig tartó időszk lehet sikeres a gazdaságban, arra mindenkinek van ezeregy ötlete, kinek és miként kellene pénzt adni. A legegyszerűbb, ha visszaadjuk azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen azoknak, akik a válság alatt a legnagyobb terheket vitték – idézte a kormányfőt a Portfolio.

A MATE Zöld utat ad az innovációnak 

Csányi Sándor kuratóriumi elnökszerint Gyuricza Csaba rektori kinevezésével a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány irányításának teljes struktúrája kialakult. Mint mondta, most már rajtunk a sor, hogy ne csak egy jó egyetem legyen, hanem a legjobb agráregyetem legyen Magyarországon, ami olyan diákokat képez, akik nemcsak az agrár szakmában, hanem minden más területen is képesek önálló életpályát, karriert befutni. Bízom benne, hogy az egyetemi diploma rangja egyre emelkedni fog. Hozzátette, hogy nemcsak Magyarországon szeretnék a legjobb egyetemmé tenni a MATE-t, hanem egész Európában. Ehhez pedig minden rendelkezésre áll, hiszen megfelelő infrastruktúrával és kutatói gárdával is büszkélkedhetnek.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 2021. február 1-jei megalakulását követően – a jogelődökhöz képest – számtalan változás történt a szervezet életében. A modellváltás hatásai az intézmény esetében a béremelésben, a hatékonyabb szervezeti struktúra kialakításában és az informatikai fejlesztésekben máris testet öltöttek, a bevezetett cafeteria- és teljesítményértékelő rendszer pedig szintén azt a célt szolgálja, hogy fejlődés is biztosított legyen a jövőben – számolt be róla az Agrárszektor. 

Kevesebb műanyag juthat a Tiszába

Magyarország számára is jó hír, hogy Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere komoly eredményeket ért el, amióta átvette a tárca vezetését – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Facebook-oldalán, miután hivatalában fogadta Tánczos Barnát.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a környezet szennyezése nem áll meg az államhatárokon, ezért minél eredményesebb Románia a környezetvédelem területén, annál jobb Magyarországnak is. Évente visszatérő problémát jelent a Tisza szennyezése, amelyet legnagyobb részben a műanyagpalackok okoznak – írta, kiemelve: jó hír, hogy a román minisztérium elkészítette azt a törvényt, amely a PET-palackok visszaváltását ösztönzi, mert így kevesebb műanyag jut majd a folyókba és az árterekbe. A miniszter szintén jó hírnek nevezte, hogy Romániában növelik a bányákból eredő vízfolyások tisztításához szükséges kapacitásokat, mert ez ugyancsak fontos előrelépés a közös környezetvédelmi erőfeszítésekben. Az év második felében ülésezik majd a környezetvédelmi és a vízgazdálkodási vegyes bizottság, ahol újabb közös intézkedéseket dolgoznak ki a közös folyóvizek megvédésére – tette hozzá. Szijjártó Péter közölte: Magyarország és Románia egyaránt jól teljesít a klímaváltozás elleni küzdelemben. Véleménye szerint a siker egyik kulcsa, hogy mindkét ország ésszerű energiapolitikát folytat, ezért továbbra is közös érdek, hogy az EU-s szabályozások ne diszkriminálják a földgáz és a nukleáris energia alkalmazását.

Fogy a közlekedők türelme a budapesti dugók miatt 

Egyre több és egyre nagyobb dugó alakul ki Budapesten már a kora reggeli órákban is. A hatalmas dugók két dolog miatt jönnek létre: egyrészről a főváros vezetése koncepció nélkül zárja le a város forgalmas közlekedési szakaszait, másrészről a még tavaly bevezetett, de azóta is kihasználatlan biciklisávok is jelentős területet vesznek el az autósoktól. Hétfőtől lezárták a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszt a pesti alsó rakparton, jövő héten pedig a Lánchidat is lezárják. Már hétfőn újra teljes káosz alakult ki a fővárosban, az autósok csak araszolgatni tudnak a hosszú, tömött sorokban, írja az Origo. 

Vertikális terjeszkedés

A Szaharában, az Északi-sarkon és a világűrben is lehet termelni a Tungsram új vertikálisfarm-technológiájával. Ráadásul az év háromszázhatvanöt napján, írja a Demokrata. A magyar világítástechnikai gyártó a hazai agrártapasztalatokat és saját kutatásait felhasználva megalkotta a holnap technológiáját, amely választ ad a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás kihívásaira és az egyre növekvő városok élelmiszer-ellátására is. Ráadásul a zöldségek a lehető legjobb körülmények között teremnek, így tápanyagtartalmuk is magas, és nem utolsósorban finomak is.

Gazdaságos, zöld megoldás: – Van itt eper, kutatási célból, különböző fodros és leveles kel, ehető virágok, például sarkantyúka, ez az éttermekben nagyon felkapott mostanában – sorolja Illés Dorottya minőségbiztosítási mérnök, miket termelnek a Tungsram farmján. De van mikrozöldekre optimalizált részleg is, ezek azok a pár centis, csíránál nagyobb, bébizöldségeknél kisebb hajtások, amelyeket a kifejlett növényekénél magasabb tápértékük és intenzív ízük miatt érdemes fogyasztani.

A vertikális farm az informatika és az agrárium szoros összefonódása, és itthon nagyon jól tudunk építkezni abból a sok évszázados tudásból, amit a növénytermesztésben a szakemberek felhalmoztak – mutat rá Sejpes Zoltán. Ráadásul a fejlesztés a klímaberendezést leszámítva az utolsó csavarig hazai gyártmány, hiszen a lámpák és a technológia a Tungsram nagykanizsai és hajdúböszörményi gyárából származnak, a szükséges biotechnológiai tudást a magyar Biopólus Zrt. adta hozzá, míg a kivitelezést a szintén hazai KÉSZ Csoport végezte, az 575 milliós fejlesztési költség közel 44 százalékát pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium tette hozzá. A vertikális gazdálkodás nemhiába érdekli a befektetőket és a vállalkozókat egyaránt, a piac 2030-ra a becslések szerint meghaladja az egymilliárd dollárt. Így mára tömeggyártás kezd kialakulni.

Járvány után sem ér véget a home office 

A vállalkozások fejlesztési- és a digitalizációt támogató pályázati lehetőségeiről tartottak webináriumot a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál. A találkozón elhangzott, hogy a kis- és középvállalkozások hamarosan újabb pályázati lehetőséggel élhetnek a Modern Vállalkozások Program keretében, írja a Somogy megyei hírportál. Biztonságos adattárolásról, a home office és a hibrid munkavégzésről is kaphattak tájékoztatást a somogyi vállalkozások képviselői kedden a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara székházában. 

A Modern Vállalkozások Program 2016 januárjától érhető el a kis- és középvállalkozások számára. A cél, hogy a digitalizációt közelebb hozzák a kkv-szektor szereplőihez. A konferencián elhangzott, a pandémiát követően számos vállalkozás megtartotta az intézményesített home office-t, ehhez nagy segítség volt számukra a megfelelő informatikai háttér és június végén újabb pályázati lehetőség nyílik meg a programon belül, amely akár 70 százalékos támogatási forrást nyújthat. Ezzel pedig a vállalkozások előrébb tudnak lépni, hatékonyabb és gazdaságosabb lehet működésük. 

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja!

A környezetipar szereplői számára elindult a zöldállásportál. Bővebben

Meghirdették a Magyar Kézművesség 2021 pályázatot

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a BKIK kézműipai tagozatával együttműködve pályázatot írt ki tárgyalkotók számára a Magyar Kézművesség-2021, valamint A Virág a Magyar Művészetben. Bővebben

Az OTP gyengülése miatt mondott csütörtököt a BUX

Elmaradt az erősödés a Mol árfolyamában is, noha az európai olajcégek többnyire jól teljesítettek csütörtökön. Bővebben

Felpörgeti az árupiaci kereskedést a BÉT

A BÉT és az Equilor vezérigazgatója közösen indította el a tőzsde csengőjének megszólaltatásával a kereskedést. Bővebben

BÉT: gyengült a BUX, vitte magával az OTP-t is

Az OTP annak ellenére gyengült, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyértelműen a kamatemelés mellett foglalt ma állást, ami jó hatással szokott lenni a bankpapírra. Bővebben

Erőteljes növekedés előtt állnak a hazai webáruházak

A Reacty Digital előrejelzése szerint 2025-re a gazdasági környezettől és a fogyasztói szokásoktól függően további 91-161 százalékos növekedés várható. Bővebben

Már júniusban kamatot emelhet a jegybank

A harmadik negyedéves gazdasági növekedési adat megismerését követően lehetőséget látnak arra, hogy korrekciót javasoljanak a 2022-es államháztartási hiányra vonatkozóan. Bővebben

Újabb történelmi csúcson zártak az európai tőzsdék

A nap nyertese az utazási és üdülési szektor. Köszönhető a Goldman Sachsnak, aki vételre módosította az easyJet angol diszkont légitársaság ajánlását. Bővebben

Újra csúcson zárt a BUX és az OTP

Az OTP árfolyama 52 hetes csúcson van, volt 17 ezer forint felett is a kereskedés során, záráskor is 2,0 százalék feletti emelkedéssel 16 955 forintra erősödött, ami a pénteki 16 605 forint után újabb csúcs. Bővebben

Megugrott az ipari termelés áprilisban

A gazdaság újraindítását segítő intézkedések tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait, amit már az áprilisi ipari termelés adatai is visszatükröznek. Bővebben

Történetének legerősebb negyedévét zárta a 4iG

Az árbevétel növekedés organikus és akvizíciós eredetű volt; az organikus növekedést elsősorban a szoftverfejlesztés adta. Bővebben

Átadták az Év Agrárembere díjat

Átadták az Év Agrárembere díjat, amelyet 2020-ban Pálmai Ottó nyert el – közölte az Agrotrend Csoport hétfőn az MTI-vel. Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította. Bővebben

A kert tulajdonosok csaknem 60 százaléka tervez felújítást

A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező ingatlantulajdonosok csaknem 60 százalékánál napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezd a ház körül a következő egy évben. Bővebben

Még két évig is velünk lehet a chiphiány

Nincs túl biztató közeljövő-kép. Bővebben

Történelmi csúcsot ért el az OTP

Hétfőn napközben történelmi csúcson járt a BUX-index, a zárásban a Mol és a Richter húzta vissza a mutatót. Bővebben

Mérséklődött az export, gyorsult az import Kínában

Elemzők a növekedés mértékének enyhébb mérséklődésére számítottak, 32,1 százalékos bővülést előrejelezve az áprilisban regisztrált 32,3 százalékos emelkedést követően. Bővebben

Gulyás Gergely: Támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet

A kormány nem akar a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni” – mondta Gulyás Gergely. Bővebben

Csökkenő forgalom mellett erősödött a BUX

Az OTP részvénye is egész héten szépen menetelt felfele, pénteken újabb mindenkori csúcsot döntött és 16 290 forinton zárta a kereskedést. Bővebben

Magyarországon sok lakás szorul korszerűsítésre

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte. Bővebben

 A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.

(Korábbi verziója a cikknek egy májusi összefoglalót tartalmazott – ezért elnézést kérünk)

Gazdaság | PannonHírnök

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek