II. Abdalláh király: Csírájában elfojtottuk a lázadást

Jerez J. Gyula

Napokkal ezelőtt puccszerű események zajlottak le a sivatagi királyságban.

I. Abdalláh jordániai király szerdán közölte, hogy megoldódott a monarchiát az elmúlt napokban megrengető válság, amelyben a vádak szerint féltestvére, Hamza herceg is érintett volt – adta hírül az MTI-re hivatkozva a Magyar Nemzet.

„Biztosíthatom önöket, hogy csírájában elfojtottuk a lázadást” – jelentette ki a király közleményében. Hozzátette: „Az elmúlt napok kihívása nem a legveszélyesebb volt az ország stabilitása szempontjából, de számomra a legfájdalmasabb” – állt az üzenetben, amelyet az uralkodó nevében olvastak fel a jordániai közszolgálati televízióban. „Hamza herceg és családja a palotájában van, a védelmem alatt. A Hásimita-család előtt vállalta, hogy folytatja a szülei és a nagyszülei által követett utat, hű marad az üzenetükhöz, s Jordánia érdekét, alkotmányát és törvényeit minden más megfontolás elé helyezi” – állt az üzenetben.

A közleményben a király első ízben szólalt meg a hét végén kirobbant belpolitikai válság ügyében, amelynek során házi őrizet alá helyezték az uralkodó féltestvérét, a volt koronaherceget, akit azzal vádoltak meg, hogy részese a királyság destabilizálására irányuló összeesküvésnek. A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek múlt pénteken tizennyolc befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Egyelőre nincs jele annak, hogy szabadlábra helyezték volna őket.

Jordániában a koronavírus-járvány amúgy is súlyos válságot idézett elő, minden negyedik ember elveszítette a munkáját. A korrupcióról és a rossz kormányzásról régóta hangoztatott panaszok az elmúlt hónapokban tovább növelték a tiltakozást. A térség stratégiai arculata változóban van, amióta a befolyásos Arab/Perzsa-öböl menti országok szorosabb kapcsolatot ápolnak Izraellel, potenciálisan aláásva Jordániának a közel-keleti békefolyamatban játszott szerepét – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Abdalláh és Hamza egyaránt Husszein király fiai, aki 1999-ben bekövetkezett haláláig közel fél évszázadon át uralkodott Jordániában. II. Abdalláh trónra lépésekor Hamzát jelölte ki trónörökösnek, majd 2004-ben megfosztotta ettől a címétől.

Kiemelt képünkön: jordániai kommandósok egy 2015-ös gyakorlaton. Fotó: Wikimedia

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek