II. Erzsébet temetését a Westminster apátságban, a világ vezetőinek részvételével tartják

Elkezdődött II. Erzsébet királynő temetése, mely egyben az év legnagyobb diplomáciai eseménye. Nagyjából 500 díszvendéget vártak a brit fővárosba, köztük a francia és az amerikai elnököt, valamint I. János Károly volt spanyol királyt. Magyarországot Novák Katalin államfő képviseli.

 

 

Megérkezett II.Erzsébet koporsója a londoni Westminster Hall-ból a Westminster apátságba. A koporsót, melyen a birodalmmi állami korona, az országalma és a jogar is ott pihen – díszmenet vitte át a templomhoz. A menetben a katonaság különböző fegyvernemeinek képviselői mellett a királynő négy gyeremke, III. Károly király, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg lépkedett, mögöttük közvetlenül Vilmos és Harry herceg, illetve Peter Phillips, Anna hercegnő legidősebb fia vezette a sort.

A templomhoz érve csatlakoztak hozzájuk házastársaik, illetve György herceg és Sarolta hercegnő, Vilmos herceg gyermekei is.

A királynőt számos emlék fűzte a Westminster apátsághoz: itt házasodott meg 1947-ben és itt tartották koronázását is 1953-ban. Később számos esküvőn, gyászmisén, szertartáson vett részt itt.

 

 

Politikusok, királyók, uralkodók töltötték meg a templomot

A szertartásra a világ leghatalmasabb vezetői is megérkeztek. Az amerikai elnök, Joe Biden és felesége Jill, a kandai elnök, Justin Trudeau és felesége, A brazil elnök, Jair Bolsonaro és felesége, a francia elnök, Emmanuel Macron és felesége az elsők között érkeztek Szentbeszédet mondott a szertartás elején a nemzetközösség főtitkára, Patricia Scotland, majd Liz Truss brit miniszterelnök következett. A gyászolók között volt a nemrég leköszönt miniszterelnök, Boris Johnson és felesége is.

 

Dédunokái is kísérik koporsóját

Meglepetésként érte a briteket, hogy a kilencéves György herceg és testvére, a hétéves Sarolta is szerepet kapnak II. Erzsébet utolsó útjának során. A kilencéves herceg, aki harmadik a trónöröklési sorban és hétéves húga, aki a negyedik helyen áll, készen állnak rá, hogy végigcsinálják a felnőttek számára is megterhelő szertartást. A két kisgyerek az egykori királynő koporsója mögött haladtak.

Sajtóhírek szerint a walesi herceg és felesége “hosszasan gondolkoztak” azon, hogy két idősebb gyermekük elég érett-e már egy ilyen eseményhez. De miután a két gyerek tavaly márciusban a dédnagyapjuk, Fülöp herceg tiszteletére tartott megemlékezésen is részt vettek, Vilmos herceg és Katalin hercegnő úgy gondolták, hogy meg fognak birkózni a kihívással és az eseményhez illő komolysággal fogják azt végigcsinálni.

Mindeközben a házaspár legifjabb gyermeke, a négyéves Lajos herceg nem csatlakozik a családhoz.

 

György és Sarolta autóval fognak érkezni édesanyjukkal

 

“Szülőként hosszasan gondolkoztak azon, elkísérjék-e őket a gyerekeik” – nyilatkozta egy forrás. – ,,A kis Lajos természetesen még túl fiatal, de úgy gondolták, hogy György és Sarolta már elég érett ehhez.”

 

Úgy tudni, hogy a gyerekek a windsor-i kastély Szent György kápolnájában tartott megemlékezésen is részt vesznek délután – attól függően, hogy mennyire fáradnak el a délelőtti eseményeken.

György és Sarolta autóval fognak érkezni édesanyjukkal és Kamilla királynéval az apátságba, ahol majd csatlakoznak a kápolnába tartó gyalogos menethez.

 

A temetés menetrendje

A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében lévő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóznak a néhai uralkodó emlékének – írja az MTI.

A ceremónia brit idő szerint délelőtt tizenegy órakor (azaz magyar idő szerint délben) kezdődik, kétezer meghívott vendég jelenlétében. A nagyjából egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik.

 

Gépjármű viszi a koporsót Windsorba

 

A menet hozzávetőleg egy óra alatt ér ide, és innen gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba. A konvoj lakott területeken halad majd át, az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni.

A néhai uralkodó koporsóját a végső búcsúszertartás végén, hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

Forrás: euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek