III. Károly néven uralkodik az új brit király

III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia – közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala.

III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna.

Károly néhai nagyapjának, a csütörtökön elhunyt királynő édesapjának szintén négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig.

Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

 

III. Károly király első hivatalos nyilatkozata

 

III. Károly király tegnap kiadta első nyilatkozatát, miután Nagy-Britannia új uralkodója lett, tisztelegve édesanyja előtt.

“Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra és családom minden tagja számára” – írta.

„Mélységesen gyászoljuk egy dédelgetett uralkodó és egy nagyon szeretett anya halálát. Tudom, hogy elvesztését az egész országban, a birodalmakban és a Nemzetközösségben, valamint számtalan ember fogja érezni szerte a világon.”

„A gyász és a változás ezen időszakában a családomat és engem megvigasztalunk és támogatunk, hogy tudjuk, milyen tiszteletben és mély szeretetben részesítették a királynőt.”

 

Forrás: MTI / euronews.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek