Illegális bevándorlás – Bevezetné az “értéktant” a menekültek oktatásában a német CDU/CSU

A társadalom és a jogállam működésének alapját alkotó értékek átadását szolgáló képzést, az úgynevezett értéktan tantárgy bevezetését sürgeti a menekültek oktatásában a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége egy hétfői német lapjelentés szerint.

A Rheinische Post című lap beszámolója szerint a szövetségi parlamentben (Bundestag) és a tartományi parlamentekben működő frakciók vezetőinek keddig tartó frankfurti értekezletére előkészített dokumentumban az áll, hogy be kell vezetni és kötelezővé kell tenni az értéktan oktatását a menekültek gyermekeinek.

Az iskolai tananyagban szerepelnie kell többek között annak, hogy az alaptörvényben rögzített értékek feljebbvalók, mint a menekültek hazájából származó kulturális vagy vallási szokások és nézetek.

Így ezekkel a meggyőződésekkel szemben elsőbbséget élvez az emberi méltóság, a szabadságon alapuló demokratikus berendezkedés, az erőszak állami monopóliumának és a nemek egyenjogúságának tisztelete.

A Németországban maradásra jogot szerző menedékkérők integrációja kiemelt fontosságú feladat, “nem utolsósorban a társadalmi béke megőrzése érdekében” – idézett a lap a tanácskozás záródokumentumának tervezetéből, amely szerint a beilleszkedéshez a nyelv elsajátítása mellett a német alapértékek tisztelete is szükséges.

A kezdeményezés Hessenből és Bajoroszágból indul, két olyan tartományból, amelyben az idén ősszel helyi törvényhozási választást tartanak. Angela Merkel kancellár , a CDU elnöke támogatja az új tantárgy bevezetésének gondolatát.

A politikus, aki hétfőn részt vesz a frankfurti tanácskozáson, egy Berlinben tartott rendezvényen tett nyilatkozatában elmondta: mivel az oktatás a tartományok hatásköre, az ügyet megbeszéli a tartományi frakcióvezetőkkel.

Németországban az iskolaköteles korú menedékkérők a közoktatás rendszerében tanulnak.

A felnőtteknek úgynevezett integrációs kurzusokat szerveznek, amelyek egy 600 tanórás nyelvtanfolyamból és egy 100 tanórás országismereti tanfolyamból áll.

 


Hasonló cikkek