Ilyen lesz a karácsonyi lockdown Szlovákiában

Az idei karácsonyi ünnepek alatt elkerülhetetlen a lockdown. Mint ismeretes, az újabb szigorításokat a szerdai válságstáb utáni sajtótájékoztatón jelentették be. Azonban számos kérdés merül fel, amely nem lett részletesen kifejtve.

Az istentiszteletek és misék továbbra is meg lesznek tartva, minden a közelmúltban megszokott szerint folytatódik, karácsonykor éjféli misére is lehet menni. A templomban egyszerre jelenlévők száma viszont korlátozott.

December 21-től legalább 3 hétre minden iskola és óvoda bezár.  Az iskolák a jelzőlámparendszer alapján működnek majd, az egészségügyi minisztérium szerint amelyik iskola megfelel a kritériumoknak, abban nem kell minden gyereket leteszteltetni, csak az alkalmazottakat.

Az autóiskolák december 11-től áttérnek távoktatásra.

A síközpontok továbbra is nyitva lesznek, azonban szükséges a negatív antigén- vagy PCR-teszt, amely nem lehet 72 óránál régebbi – 10 év feletti gyerekekre is érvényes. A síközpontoknál tesztállomások lesznek elhelyezve. A miniszter legalább 250 ilyen tesztelőpontot szeretne felállítani. A büfék nyitva lesznek, de az italt, illetve az ételt csak azokon kívül lehet elfogyasztani.

December 21-től bezárnak az áruházak és csak a legszükségesebb árucikkeket forgalmazó üzletek lesznek nyitva, tehát csak az élelmiszerüzletek, a drogériák, gyógyszertárak, és a kisállatkereskedések maradhatnak nyitva. Az üzletek esetében továbbra is érvényes, miszerint 15 négyzetméter területtel kell számolni minden egyes vásárlóra. A feltétel nem vonatkozik a 14 év alatti gyermekekre. Az időseknek 9:00 és 11:00 óra között van kijelölve az idősáv a bevásárlásra.

A nyaralókat és a hétvégi házakat a tisztifőorvos, Ján Mikas elmondása szerint nem lehet ellenőrizni, ez azokra a szállásokra is érvényes, amelyek magánkézben vannak. A hotelekben azonban december 14-től szükséges a negatív koronavírus-teszt, amely nem lehet régebbi 72 óránál.

A wellnes hotelek a szigorú korlátozások miatt zárva maradnak. A hotelek éttermeiben helyben nem fogyaszthatják el az ételt, azt magukkal kell vinniük.

A járáshatárok nem lesznek lezárva, azok között továbbra is átjárhatunk. Ha a határokon nem lesznek további szigorítások, akkor igen, de csak negatív koronavírus-teszttel – amely nem régebbi 72 óránál – lehet átlépni a határt.

Az üzletek teraszai december 11-től zárva lesznek, de az ablakon keresztül ki lehet adni az ételt és az italt. De továbbra is érvényes a 6 fő feletti gyülekezés korlátozása.

A színházak és a mozik esetében a szabályok továbbra is érvényben maradnak, a nézők száma továbbra is korlátozott, és csak minden 2. helyet lehet elfoglalni az előadóteremben.

December 28-tól a nagy cégek alkalmazottait kötelezően le kell teszteltetni. Azokról a cégekről van szó, amelyekben több mint 500-an dolgoznak.

Az edzőtermek a megszokott üzemmódban működnek tovább. Egyszerre legfeljebb hat ember tartózkodhat a teremben.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek