Íme a Szlávok című szlovák történelmi sorozat legelső képkockái! –

Közzétette a legdrágább szlovák sorozat – a Szlávok (Slovania) – első felvételeit a JOJ Televízió vezérigazgatója.

A szlovák televízió történetének egyik legdrágább és egyben legnagyratörőbb projektjén dolgozik a JOJ kereskedelmi csatorna. A Szlávok (Slovania) egy fantasy elemekkel ötvözött történelmi kalandfilm-sorozat lesz, amelyet a szláv hagyományok és mitológia inspirált. Sőt, a TV JOJ a szlávokról szóló sorozatukat a kultikus Trónok harcával hasonlította össze.

A sorozat a távoli múltba kalauzolja majd a nézőket, hogy bemutassa a Kárpát-medence lakosainak életét a VI. és VII. század fordulóján. A történet a frank kereskedő, Szamo történelmi alakjára összpontosít, aki a VII. században egy felkelést vezetett az avarok ellen, és a szlávok első ismert uralkodója lett. „A régmúlt időkben, amikor az életet a mágia határozta meg, és a halálról karddal döntöttek, elődeink elkezdték építeni birodalmukat.” – hangzik el a sorozatot bemutató rövid kisfilm kísérőszövegében.

Jelenleg is folyik a sorozat forgatása Ukrajna északnyugati részén, ahol ezért két történelmi szláv település kulisszáit állították fel. A szlovák sorozatot a Wandal Production és ukrán partnerek együttműködésével forgatják. A készítők szerint a sorozat VI. század történelmi korszakának fiktív rekonstrukciójával dolgozik. Bemutatja a szláv törzsek hétköznapi életét, illetve saját identitásukért és függetlenségükét folytatott harcukat. Egyben ismerteti a szláv kultúrákat, amelyek egyes területeken eltértek egymástól. Hangsúlyt fektetve arra, honnan ered a mai szláv népesség identitása.

A történelem csak inspiráció. Wanda Adamík Hrycová, a Szlávok producere elmondta, már a forgatókönyvek írásakor konzultáltak a szakemberekkel és a történelmi korszak történészeivel. Ismertette, a jelmezek, építmények, díszítések vagy fegyverek esetében is történelmi forrásokból indultak ki. “Sorozatunkal nem próbáljuk rekonstruálni a történelmet, mivel nem egy dokumentumfilmet forgatunk, hanem egy történelmi-fantasy sorozatot. A történelem erősen megihletett bennünket, de sok dolgot mi magunk igazítottunk és egészítettünk ki.” – mondta a producer.

Az igencsak nagy költségvetésű, 3,6 millió euróba kerülő szlovák sorozat rendezője Peter Bebjak. A sorozatban több neves szlovák színész is feltűnik, többek között Zuzana Fialová, Juraj Loj, Andrej Hryc vagy Dušan Cinkota. A Szlávok című sorozatnak a tervek szerint 12 epizódja lesz.

Forrás: cas.sk, Hospodárske noviny, ma7.sk

Fotó: Facebook / Marcel Grega


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek