Újra ökopiac Félegyházán

A Zöld könyvtári díjjal kitüntetett Petőfi Sándor ­Városi Könyvtár munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, az ökoszemlélet népszerűsítésére. Szombaton immár harmadik alkalommal tartottak ökopiacot a könyvtár udvarán.

Az egészségre veszélyes környezeti hatások elleni fellépések egyre tudatosabbak és szervezettebbek világszerte és az elmúlt években  Magyarországon is.

Évek óta folyó kutatások igazolják, az élelmiszer feldolgozóiparban használt csomagolóanyagok környezetre és az emberre gyakorolt hatását.  illetve a mezőgazdaságban az éghajlatváltozás következményeinek ellensúlyozása érdekében hozott intézkedések ,termelési hozamok emelése és a megszaporodott kártevők miatt alkalmazott műtrágyák, szintetikus növény védőszerek egy része az étkezéssel bejut a szervezetünkbe és káros az egészségre. Ez a felismerés egyre elkötelezettebb hozzáállást vár el a természet és a termőföld védelmére, a nagyüzemi Magyar mezőgazdaságban tevékenykedőktől és a mezőgazdasági őstermelőktől is.  Előtérbe helyezve az élelmezés biztonsági kérdések fontosságát.

A téma komplexitása és fontosságát jelzi, hogy Nagy István agrárminiszterjelölt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatásán is foglalkozott vele.

Elmondta “A magyar mezőgazdaságra váró kihívásokra a termőföld védelmével, a mezőgazdaság versenyképességének növelésével, megfelelő beruházási támogatásokkal és az élelmezésbiztonság előtérbe helyezésével kell felkészülni

Ökogazdaság kialakulása a gazdasági őstermelők körében

Az ökogazdálkodás fejlődése rendkívül felgyorsult egész Európa szerte. A fejlett országokban egyre több térségben támogatják és finanszírozzák az új gazdálkodásra való áttérést. Magyarország is csatlakozott ehhez az Európai trendhez. Az ország különböző területein úgynevezett foltszerűen, egymástól kedvet kapva, szakmai tapasztalatok cseréjével foltszerűen alakultak ki ezek a biogazdaságok. Egymás között cseréltek termelési tapasztalatokat, A vevőknek egymást ajánlották, palántákat cseréltek.

Csak műtrágya és szintetikus növényvédőszer nélkül

Az ökopiacon azoknak az árusoknak biztosítanak helyet, akik az intézmény ökoszemléletével megegyező elveket tartják szem előtt – tudtuk meg Abonyi Szilviától, a könyvtár igazgatójától. Elmondta, kezdeményezésük egyre népszerűbb, hiszen folyamatosan nő az árusok és a vásárlók száma is, ami azt bizonyítja, hogy az emberek igénylik a vegyszer- és tartósítószermentes élelmiszereket, tisztítószereket, újrahasznosított kézműves termékeket. A könyvtár ökopiacán pedig egy helyen megtalálhatták mindezeket – hangsúlyozta az igazgatónő.

A használt elemek után most a használaton kívüli mobiltelefonokat is gyűjtik a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az intézmény ugyanis csatlakozott a Jane Goodall Intézet által szervezett Passzold vissza, Tesó! című kampányhoz. Ugyanakkor a Zöld könyvtár programjai között minden évben megnyitják a Palánta Pontot is, ahová bárki beviheti feleslegessé vált palántáit, és azokból szintén bárki bátran vihet haza.

A  megye több településéről érkeztek árusok akik a legkülönbözőbb többek között megtalálhatóak voltak különleges lekvárok, kovászos kenyerek, újrahasznosított ékszerek.

Forrás: BAON.hu

Prokop-S Krisztina

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek