Immáron szinte mindenhol kötelező a szájmaszk viselése Szlovákiában

Csütörtök reggel életbe léptek a Szlovák Közegészségügyi Hivatal legújabb, a koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedései. Visszavonásig kötelező nyilvános helyen eltakarni az orrunkat és a szájunkat védőmaszkkal, sállal vagy kendővel.

Kötelező a szájmaszk viselése, ha:

  • lakott területen belül tartózkodunk.
  • A városok és falvak területén, tehát a városi erdőkben és parkokban úgyszintén.

Nem kötelező a szájmaszk viselése:

  • lakott területen kívül, amennyiben öt méteren belül nem tartózkodik más.
  • hatéves kor alatt.
  • sportolás közben.
  • a menyasszonynak és vőlegénynek a szertartás ideje alatt.
  • a mentálisan sérült, valamint a halláskárosult diákoknak.
  • a munkahelyén egyedül tartózkodó személynek.
  • a jeltolmácsoknak.
  • fotózás és filmforgatás közben.

A további intézkedések pedig a következőek.

A gyülekezési tilalom szerint az utcán vagy parkokban legfeljebb csak 6 ember találkozhat. A rendelkezés alól kivételt kapnak az egy háztartásban élők. Hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban, s reálisan hány ember találkozhat (össze véletlenül akár) egy helyen, még a kormányfő sem tudta megmondani.

A Közegészségügyi Hivatal megtiltja, hogy éttermekben étkezzenek az emberek. Ételt csak az étterem nyitott teraszán lehet elfogyasztani, ellenkező esetben csak elvitelre lehet rendelni. Ján Mikas tiszti főorvos szerint tilos levenni az éttermekben vagy kávézókban a szájmaszkot. Csak olyan éttermek teraszai kapnak kivételt, amelyek teljesen nyitottak, tehát tetőjük sincs.

Az uszodákat, a wellness-központokat, strandokat, szaunákat és akvaparkokat is bezárják. Továbbá minden jógaközpontot és fitneszközpontot is bezárnak. A gyógykezeléseket, fürdőket azonban az új korlátozások nem érintik. 

Az individuális oktatás továbbra is engedélyezett, csupán a csoportos szakköröket vagy órákat tiltották be a művészeti alapiskolákban.

A higiénikusok szerint a baráti focizás is tömegrendezvénynek számít. Az iskolákban is bezárták a tornatermeket, a tornaórát, ha az idő megengedi, az udvaron lehet csak megtartani. Kinti focipályán is, ha hatnál többen akarnak focizni, akkor az sem lehetséges.

Megtiltják az istentiszteleteket. Bezárják a mozikat és a színházakat is.

A vonatokon az ételt és italt tovább árulhatják, ám az utasok csak a helyükön fogyaszthatják el az ételt – az éttermi kocsik használata tilos. 

A nyugdíjasok újfennt kijelölt idősávban vásárolhatnak be. Délelőtt 9 és 11 óra között csak a 65 évesnél idősebb személyek tartózkodhatnak a boltokban.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek