Impressziók Szegedtől Miskolcig

Balló Andrea szegedi festőművész képeiből nyílt kiállítás a Feledy-házban Miskolcon. A díjnyertes munkákat is tartalmazó Impressziók (Cím nélkül) nevet viselő tárlat november 22-ig tekinthető meg.

Balló Andrea képei a miskolci Feledy-házban (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

A festményeket az elmúlt 2-3 év, valamint az idei csíkszentkirályi alkotótábor anyagából választotta ki a művésznő, aki nyáron Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett képzőművészeti seregszemlén megkapta a Hargitai Szalon szakmai díját. A most kiállított harminc alkotást a Zempléni Fesztiválon, Sátoraljaújhelyen már láthatta a közönség, Miskolcon azonban először tekinthetők meg.

A néző képzeletére van bízva az értelmezés (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

– Képeimmel a szavakkal elmondhatatlant, az élményekből lerakódott belső világot próbálom megragadni, így a látványszerű ábrázolás után az absztrakt kifejezést választottam, utat engedve a befogadó számára a szabad asszociációnak is. A képeken a sok festékréteg, bár takarja egymást, ahogyan a bennünk lerakódott élmények, tapasztalatok, szenvedélyek, szenvedések – valahogy mindig kivillan az alsó réteg, ahogyan felsejlik egy-egy emlék s a kis felcsillanó „múlt” sejteti a titkokat, a lélek legbelső rezdüléseit – mondta el Balló Andrea.

Impressziók (Cím nélkül)

– A címek hiánya a néző szabad asszociációját segíti, az impressziók pedig lehetnek külső látványok emlékképeinek leszűrődött, átfogalmazott megjelenítései ugyanúgy, mint belső történések képi megfogalmazásai. Nem gondolom, hogy a sötét színek feltétlenül elkomorodást jelentenek, bár kétségtelenül igaz, hogy mai világunk történései nem sok vidámságra adnak okot. A fény azonban minden képen jelen van – zárta szavait a művésznő.

Játék a színekkel (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek