Indiában is kezdenek eldurvulni a tüntetések

Tízezrek vonultak utcára hétfőn számos indiai városban, órákkal azután, hogy az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabály ellen tüntetők és rendőrök sebesültek meg, miután erőszakba torkolltak az egyetemi kampuszokon tartott tiltakozások.

A múlt héten hatályba lépett jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de az iszlám vallásúaknak nem.

A Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya által hozott rendelkezés bírálói szerint a jogszabály muszlimellenes, míg az északkelet-indiai határ mentén – amely Bangladessel határos – élők bevándorlási hullámtól tartanak. Az északkelet-indiai Asszám államban kitört tüntetéseken legalább négy tiltakozó vesztette életét a múlt hét óta.

A mostani zavargások vasárnap este kezdődtek, azután, hogy az újdelhi Dzsámia Millía Iszlámija nevű egyetem diákjai által tartott tiltakozó felvonulás a rendőrökkel való erőszakos összecsapásokba torkollott. A rendőrség könnygázt vetett be és őrizetbe vett 100 hallgatót, akiket végül hétfő reggel elengedtek. Legalább 69 ember – köztük 39 tüntető – sebesült meg, és legkevesebb négy buszt és 100 motorkerékpárt gyújtottak fel – közölte egy rendőrségi szóvivő.

A teljes cikket ITT olvashatja.


Hasonló cikkek