Indul a dinnyeszezon!

A korábbi várakozásokhoz képest még korábban is kezdődik a hazai dinnye szezonja, amelynek kedvezett az idei szeszélyes tavaszi és kora nyári időjárás. Ennek is köszönhető az idei termés jó hozama. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján a nemzeti dinnyeprogram sikerét emelte ki.

Mint korábbi híradásokból is megtudhattuk, igen jó az idei termés dinnyéből, lévén a görögdinnye szinte az egyetlen olyan kertészeti növényünk, amelyet nem érintett különösebben az április végi fagy.

gorogdinnye - agraragazat.hu

Sikeres a nemzeti dinnyeprogram

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram eredményességét emelte ki a magyar dinnye promóciós programjának beharangozó sajtótájékoztatóján július 19-én kedden.

Nagy István felidézte: míg 2002-ben Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre, a következő években rendkívül negatív folyamatok zajlottak le ezen a területen. Így 2010-ig a 9 ezer hektáros termőterület a felére – 4500 hektárra csökkent. Ezt a folyamatot állította és fordította meg a nemzeti dinnyeprogram, aminek köszönhetően ismét nőtt a dinnye termőterülete, és most mintegy 11 ezer családnak nyújt megélhetést.

dinnye k

Az évente és fejenkénti átlagos 15 kilogrammos görögdinnye-fogyasztás növelésével a dinnyetermesztéssel foglalkozó családok is biztosabb jövőt látnak majd maguk előtt, és növelhető a görögdinnye-export is.

Szigorítások az ellenőrzésben

Nagy István kiemelte: fontos az is, hogy a görögdinnye termelése ellenőrzött körülmények között történjen. Ennek érdekében a szaktárca bevezette a regisztrációs számot.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kiemelt ellenőrzéseket folytat ezen a területen az utóbbi években. Ezek az ellenőrzések az idén is folytatódnak az őstermelők és a dinnyeárusok körében.

Nagy István kiemelte: a kormány kiemelt célja a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése, mivel ebben a szektorban a mostani átlagos évi 2,5 millió tonnás termelés 3,5 millió tonnára emelésével mintegy 100 ezer új munkahely teremthető az országban. Így ez a sikeres vidékpolitika egyik fontos eleme lehet.

Dinnyefogyasztás népszerűsítő-kampány indul

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke aláhúzta: a dinnyefogyasztást népszerűsítő program fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a magyar görögdinnye kiváló minőségű, fogyasztása egészséges. A fogyasztók több új fajta közül is választhatnak – mondta. Külön is megemlítette a kisebb súlyú és a mag nélküli dinnyéket.

 Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a népszerűsítés fontos eszköze a kóstoltatás – ez keddtől egy hónapon át tart – 114 helyszínen több kiskereskedelmi áruházlánc üzleteiben.

Miről ismerhetjük meg a hazai dinnyét?

Ha tudni szeretnénk, hogy magyar terméket vásárolunk-e, meg kell néznünk a szárát. Ha nagyon száraz, az azt jelzi, a dinnye sokat utazott, tehát valószínűleg messziről származik.

Hosszú dinnyeszezonra számíthatunk

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke július 12-i tájékoztatása szerint az idén várhatóan hosszabb lesz a görögdinnye szezonja, mivel a termelők széthúzták a termesztést, hogy ne egyszerre jelenjen meg jelentős árumennyiség a piacon. Így a kiültetés április elejétől május végéig tartott, ami azt jelenti, hogy a magyar görögdinnye várhatóan augusztus végéig kapható lesz.

Forrás: MTI

Képek forrásai: http://www.agraragazat.hu, MTI, http://www.zoldstudio.viragcenter.hu


Hasonló cikkek