Indul a szezon: tényleg milliós fizetést kapnak a szakácsok a Balatonnál?

Hiába özönlenek a turisták, a magyar szállodák és éttermek komoly gondokkal küzdenek, az utóbbi években jelentős problémát okozott a munkaerőhiány.

LAPSZEMLE. Tavaly nagy port kavart a hír a magyar sajtóban, miszerint a Balatonnál egy képzett szakács akár 1 millió forintot is kereshet. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire reális ez a bér a magyar tengernél és hogyan látják a helyzetet a balatoni vendéglátósok, szállodák. Mint kiderült, még ha valaki közel 1 millió forintos bért is ajánl, általában ennek közel felét kapják kézhez a dolgozók.

A Balaton térsége Budapest után Magyarország második legjelentősebb turisztikai területe, vendégforgalmi jellemzőit erős szezonalitás jellemzi. A szállodák éves forgalmuk nagyjából 40-45 százalékát a nyári hónapokban, a csúcsidőszakban realizálják, és akkor is inkább a hétvégékre koncentrálódik a forgalom – mondta a Portfolio-nak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) volt főtitkára, jelenlegi elnöki tanácsadója. A Balaton-parti szállodák egy része télen zárva is tart és csak szezonálisan működik. Ez alól kivételt képeznek a térségben – például Hévízen vagy Zalakaroson – működő termál, gyógy hotelek, melyek egész évben üzemelnek.

A teljes cikk ITT olvasható.


Hasonló cikkek