Indul a szlovák oktatásügyi reform – Gröhling: a cél a 21. századi oktatás bevezetése

Indul a tanügyi reform, a cél átvezetni az oktatást a 21. századba – jelentette ki csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

A változások alapja a parlament által elfogadott 3 törvény, az oktatásról, a pedagógusokról és iskolai szakdolgozókról, valamint a szakképzésről szóló törvény módosítása.

A törvénymódosítások nyomán lehetővé vált az oktatás tartalmi megváltoztatása, a jelentős digitalizálás, az inkluzív oktatás előmozdítása és a pedagógusképzés színvonalának emelése.

A törvénymódosítások képezik az oktatási reformok gerincét. A miniszter elmondta, hogy összesen mintegy 100 változtatásról van szó. „Módosul a tanterv – ezen már több mint 300 pedagógus és oktatási szakember dolgozik -, emeljük a pedagógusképzés színvonalát, illetve átültetjük a gyakorlatba a helyreállítási tervben szereplő beruházásokat és reformterveket. Sok változást már bevezettünk, és fokozatosan vezetjük be a további módosításokat is” – mondta Gröhling.

Az oktatásügyi reform fő célja, hogy amit az iskolában megtanulnak a gyerekek, azt a gyakorlatban, a mindennapi életben is használni tudják. A tantervet a kor követelményeihez igazítják, és nem a lecke bemagolása lesz a lényeg, inkább a készségek, a kritikus gondolkodás, a digitális, a környezetvédelmi és a pénzügyi készségek fejlesztésére helyeződik át a hangsúly.

További változás a pedagógusképzés színvonalának emelése. A miniszter elmondta, hogy a pedagógusképzést főleg civilek és pedagógiai szakemberek végezték, ezért ezt a törvénymódosítás most lehetővé teszi, és a pedagógusokat többé nem hivatalnokok, hanem gyakorló tanárok fogják képezni. Ebből a célból 40 regionális központot hoznak létre, kettő már meg is alakult.

Az innováció és az oktatás korszerűsítése is cél. Az új módszereket, gyakorlatokat katalógusban gyűjtik össze, az iskolák szabadon alkalmazhatják ezeket a módszereket. Új, digitális koordinátori pozíciót alakítanak ki, hogy a pedagógusok és a diákok is elsajátíthassák a digitális technológiák használatát és alkalmazzák ezeket a tanítási órákon. A pozíciót már tesztelik, 414 iskola jelezte az érdeklődését.

Változások lesznek a hátrányos helyzetű tanulók rendszerszintű támogatásában is. A törvény meghatározza az inkluzív oktatás fogalmát. Az oktatási miniszter elmondta, a rendszer reformjának köszönhetően könnyebben elérhető lesz az iskolások számára a szaktanácsadás.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek