Indulatokat szült Rozsnyón a magyar “Boldog karácsonyt!” felirat

Nem várt indulatokat váltott ki Rozsnyón egy világító felirat, mely magyar nyelven kíván boldog karácsonyt az arra járóknak – olvasható a Rožňava.dnes24.sk-n.

A vita a 7000 felhasználót számláló, “ROŽŇAVA a OKOLIE sú SPOLU!” (magyarul: Rozsnyó és környéke együtt van) nevű Facebook-csoportban robbant ki (melynek elnevezése igencsak paradox a téma szempontjából). Egyesek azt nehezményezték, hogy a magyar felirat kifüggesztésével megszegték a nyelvtörvényt, ezért helyesbítést kértek, míg mások nemes egyszerűséggel megjegyezték: úgy érzik magukat, mintha Magyarországon lennének.

A Bányászok terén (Námestie Baníkov) természetesen államnyelven is ki van függesztve az ünnepi felirat. A nevét elhallgatni kívánó hölgy felhívta a figyelmet, hogy szerinte a szlovák felirat kisebb, mint a magyar. Az olvasó kifejtette továbbá azt is, hogy egész életében a városban élt, és mindezidáig soha nem ütközött etnikai problémákba, mégis: nem szabadna, hogy a kisebbség nyelve felülmúlja az állam nyelvét a város díszítésében.

Persze, voltak, akik ennek ellentmondó nézeteket is megfogalmaztak. Egyesek szerint mindegy, hogy a dekoráció milyen nyelven van, lényeg, hogy van. Ők a kölcsönös empátiára, a közös hang megtalálására és egymás elfogadására hívták fel a figyelmet.

Rozsnyó polgármestere, Michal Domik szintén kifejtette véleményét az ügyben. Szerinte abban, hogy a városban lakó magyar közösséget szeretnék megörvendeztetni ezzel az aprósággal, nincs semmi kifogásolható, pláne, hogy a szlovák nyelvű felirat ugyanúgy helyet kapott. A város lakóinak szép ünnepeket kívánt, s arra kérte őket, igyekezzenek tolerálni a többi lakost is nemzetiségtől, vallástól, vagy épp oltottságtól függetlenül.

A Dnes24 szerkesztősége a kisebbségi kormánybiztos hivatalához fordult az ügyben, akik egy paradoxonra mutattak rá:
„Először is, egy ehhez hasonló felirat kihelyezése a tolerancia jelképe, továbbá azé, hogy elismerjük egymást. Valójában Pozsonyban, Kassán vagy bárhol Szlovákiában a kisebbségi nyelvtörvény a “Merry Christmas” felirat elhelyezését sem tenné lehetővé, hiszen az angol kisebbség aránya sehol sem éri el a 15%-ot, de ez persze inkább a kommunikációról szól. Abszurd lenne egy ilyen felirat eltávolítását követelni – nyilatkozta Kovács Zoltán, a kisebbségi kormánybiztosi hivatal titkárságvezetője.

Kovács szerint a nyelvtörvény világosan kimondja, hogy mindenfajta felirat, illetve értesítés megjeleníthető a kisebbségek nyelvén. Elárulta továbbá, hogy Somorjától Királyhelmecig számos helyen előfordulnak ilyesfajta feliratok, hasonló mértékű intoleranciával azonban mindeddig nem találkoztak.

Forrás: bumm.sk, dnes.sk, tasr

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek