Egyre durvább az infláció – brutális a drágulás Szlovákiában

Az energiaárak emelkedése fokozza leginkább az infláció mértékét. Az összes visegrádi országban durván elszálltak a fogyasztói árak az elmúlt hónapokban, áprilisban is folytatódott a drágulás.

Áprilisban tovább gyorsult az infláció az Európai Unióban, a márciusi 7,8 százalékról áprilisra 8,1 százalékra emelkedett. Egy évvel korábban 2 százalékos rátát jegyeztek fel. Az euróövezetben a múlt hónapban éves viszonylatban 7,4 százalékos inflációt mutattak ki, tehát stagnált az előző hónap adataihoz viszonyítva. 2021 áprilisában 1,6 százalékos rátát mértek – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett jelentéséből.

Az euroövezetben a fogyasztói árak változását az úgynevezett harmonizált fogyasztói ár-indexszel (HICP) mérik. Az Európai Unió országai azonos módszertant alkalmaznak, ez lehetővé teszi a tagállamok adatainak összehasonlítását.

Szlovákiában idén márciusban 9,6 százalékos éves drágulást mértek, ezt követően februárban már 10,9 százalékos inflációt jegyeztek fel. Magyarországon márciusban 8,6 százalékos, áprilisban pedig 9,6 százalékos inflációról számoltak be a statisztikusok.

Áprilisban Észtországban (19,1%), Litvániában (16,6%), és Csehországban (13,2%) jegyezték fel a legmagasabb éves inflációt, míg Franciaországban és Máltán (mindkettő 5,4%), valamint Finnországban (5,8%) volt a legenyhébb a drágulás mértéke az előző év azonos időszakához képest.

Az éves infláció áprilisban régiónkon belül Csehországban volt a legmagasabb (13,2%), míg Magyarországon a legalacsonyabb (9,6%), de bőven meghaladta az uniós átlagot a drágulás mértéke. Uniós viszonylatban Szlovákiában emelkedtek a kilencedik legjelentősebb mértékben a fogyasztói árak.

A márciusi adatokhoz viszonyítva három EU-tagállamban csökkent az éves infláció mértéke, kettőben stagnált, míg 22 uniós országban emelkedett. Áprilisban a legjelentősebb mértékben az energiaárak emelkedése (+3,7 százalékponttal) járult hozzá az inflációhoz. Ezt követte a szolgáltatások drágulása (+1.38 szp.), az élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árának növekedése (+1,35 szp.), emellett a nem energetikai ipari termékek (+1,02 szp.) ára is megugrott.

A fogyasztói árak az EU-ban egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek. Szlovákiában ennél némileg jelentősebb, 1,4 százalékos havi inflációs rátát jegyeztek fel. Összesen 9 országban ment végbe két százalék feletti növekedés. Havi szinten az összes visegrádi országban meghaladta az uniós átlagot az infláció, régiónkon belül hasonló mértékben emelkedtek a fogyasztói árak.

Kiemelt kép:

Forrás: bumm.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek