Informatikai hiba miatt állt le az USA teljes légiforgalma

Informatikai hiba miatt állt le az USA teljes légiforgalma. Még napokig is eltarthat, mire teljesen helyreáll a légiforgalom az Egyesült Államokban, miután egy informatikai hiba miatt szerda reggel teljes repülési tilalom lépett érvénybe.

 

 

A biztonsági rendszer tévesen figyelmeztette veszélyre a pilótákat

 

Csaknem 10 ezer járatot érintett a hiba, belföldön közlekedő, és az USA-befelé, illetve onnan kifelé tartó repülőgépeket egyaránt. A biztonsági rendszer – mint később kiderült – tévesen figyelmeztette veszélyre a pilótákat. Ez a rendszer teljesen független a légiforgalmi irányító rendszertől, és az útvonalon lévő esetleges veszélyekre figyelmeztet, a madárrajoktól kezdve a kifutópályák közelében működő fűnyírókig mindent jelez.

“Telefonon közölték velem, hogy szeptember 11-éhez hasonló a helyzet teljes földi leállással” – mondta egy amerikai utas, hozzátéve, hogy ez azonnal beindította a menekülési ösztönt nála, mert a 2001-es terrorakció reggelén is pont repült.

 

A kíbertámadás lehetőségét kizárták

 

Miután a kíbertámadás lehetőségét kizárták, az amerikai elnök teljeskörű vizsgálatra utasította a közlekedési minisztériumot. A legfrissebb információ szerint az üzemzavart a számítógépes rendszer meghibásodása okozta.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta első alkalommal rendeltek el teljes repülési tilalmat az Egyesült Államokban.

Forrás: euronews.com

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek