Innovációs diplomácia Szlovákiában

Szlovákiának, a történetében először, négy olyan diplomatája lesz, aki kifejezetten innovációs ügyekkel foglalkozik majd. A kormány jóváhagyta a javaslatot, amely a világ négy – az innováció területén a legnagyobb potenciállal rendelkező – országában fog tevékenykedni: Finnországban, az Egyesült Államokban, Izraelben és Kínában.

Ezt szerdán jelentette be Richard Raši beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes. „Az innovációs ügyekkel foglalkozó diplomaták feladata az lesz, hogy segítsenek a szlovákiai kutatóintézeteknek, egyetemeknek és vállalkozóknak a külföldi innovációs társaságokkal való kapcsolatfelvételben és együttműködésben, valamint hogy támogassák az állami és a magánszféra együttműködését.” – közölte Raši. Szerinte a diplomácia ezen területének a megerősítése segítséget nyújt Szlovákia világpiaci terjeszkedésben.

Az innovációs diplomáciának kezdetben négy országban, Finnországban, Izraelben, az Egyesült Államokban és Kínában lesznek képviselői. Ezek az országok az újítások területén a világ élvonalába tartoznak, és több száz dinamikusan fejlődő nemzetközi társaságnak és kutató-fejlesztő intézetnek adnak otthont. „Az innovációs diplomácia tervezetének a kidolgozásánál a kis- és középvállalatok támogatására kidolgozott hibrid, kísérleti jellegű finanszírozási modell tapasztalataiból indultunk ki, melyet a hivatalunk dolgozott ki. Ennek köszönhetően eddig öt innovatív céget tudtunk támogatni. Ezek a kapott segítségből és magántámogatásokból innovatív megoldások fejlesztésén dolgoznak az ún. okos városok kialakításának a területén” – mondta Raši.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek