Ipari innovációs díjakat adott át a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület

Két pályázó kapta meg az idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület innovációs díját.

Idén megosztva két pályamű nyerte el a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület (SCCH) által létrehozott Gran Prize interdiszciplináris innovatív díjat, a hulladékvizek (használt vizek) halogénmentesítése és egy tetőhűtési technológia

– közölte a testület az MTI-vel.

Takács János, az SCCH elnöke a közleményben kifejti: az újszerűség, a társadalmi felelősségérzet, a környezettudatosság, valamint a gazdasági hasznosíthatóság mind fontos szempont volt a pályázatok elbírálása során.

Döntésüket a két pályázat innovatív, interdiszciplináris volta, az iparjogvédelmi helyzete, valamint kiemelt ipari jelentősége és felelősségvállalása indokolta.

Az egyik díjazott innováció Mizsey Péter közreműködésével a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Egis Gyógyszergyár közös fejlesztése, e technológiával a hulladékvizek teljes szerves halogéntartalma koncentrált formában kinyerhető és újrahasznosítható.

A másik díjazott a WaterFilm Technology, amelynek megalkotója Weeber István. A lapostetős gyártócsarnokok permetező öntözéses hűtésére kidolgozott, a világon az első valóban evaporatív, 100 százalékban párolgási hőelvonási elven működő tetőhűtő technológia jelentős hűtési energiamegtakarítást eredményez, és a korábbiaknál kevesebb víz felhasználását igényli. 

A nyertesek a személyenként 60 ezer forint összegű pénznyereményen túl Ann Lundin svéd képzőművész, valamint Szász Károly kerámia- és üvegművész Gran Prize szobrát is átvehették, és egy-egy, a Folly Arborétumban nevelt fenyőt is kaptak.

Az SCCH 2018-ban hatodik alkalommal hirdette meg pályázatát, az idei díjakat az Ericsson és a Sigma Technology támogatásával adták át.

A kereskedelmi testület 1995 óta fejti ki tevékenységét, 86 tagvállalata, társult vállalata valamint tiszteletbeli tagja van.


Hasonló cikkek