Iphone-tokszerű övcsatot találtak az Orosz Atlantisz mélyén

Az ékszerekkel teletűzdelt, műanyag telefontokhoz hasonlítható fekete övcsatra régészek bukkantak az „Orosz Atlantisz” nevezett terület mélyén. Ez egy híres régészeti lelőhely Dél-Szibériában, amely az év nagy részében víz alatt fekszik írja a Live Science.

A körülbelül 18 centi hosszú, 4 centi széles fekete téglalap azonban nem elektronikai kiegészítő, hanem egy karneol és türkiz drágakővekkel díszitett ősi övcsat.

A tudósok egy nő sírjában találtak a tárgyra, amely a csontváz medencéjén feküdt. A kutatók a nőt Natasának, a műtárgyat Natasa Iphone-jának nevezik. Ugyan a csatot évekkel ezelőtt fedezték fel, de a közelmúltban ismét a figyelem középpontjába került, amikor Pavel Leus, az ásatások egyik régésze megosztott egy képet róla az Instagram-on.

A sír Tuva szibériai részén, a mongol határtól nem messze fekszik. A régészek két temetkezési helyet, Terezint és Ala-Teyt azonosították a körülbelül 2000 évvel ezelőtti Xiongnu-korszakból.

A sírhelyek mindkét helyen számos öv- és ruhadarabot, gyöngyöket, medálokat, fülbevalókat, kínai wu zhu érméket, valamint tükröket és azok töredékeit tartalmazzák” – írták a tanulmányt szerző tudósok. További felfedezések várhatóak az elkövetkező hónapokban – tette hozzá Leus.

fotó illusztráció

 

 


Hasonló cikkek