Irak: folytatódnak az egyeztetések Rijád és Teherán között

Irán és Szaúd-Arábia között folytatódnak az Irak közvetítésével zajló egyeztetések – idézte az IRNA iráni állami hírügynökség Fuád Huszein iraki külügyminiszter szavait 

Huszein Teheránban, iráni hivatali partnerével, Hoszein Amirabdollahiánnal tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy az egyeztetések újabb fordulóját Bagdadban tartják. Jóllehet, időpontot nem árult el, az INA iraki hírügynökség azt közölte, hogy a megbeszéléseket mihamarabb el akarják kezdeni.

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította, a két ország pedig több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

Az elmúlt hónapokban mindazonáltal négy, iraki közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak, Amirabdollahián pedig újságírók előtt méltatta Bagdad közvetítői szerepét.

A tárcavezetők emellett megvitatták az iraki-iráni kapcsolatokat is, kiemelve, hogy a két ország együttműködik biztonsági kérdésekben, Huszein pedig “Irán megbízható szomszédjának” nevezte Irakot.

Amirabdollahián leszögezte: Teherán nem tűr semmilyen fenyegetést határai mentén “az amerikaiak, a cionisták és a terroristák részéről“.

Márciusban az iráni Forradalmi Gárda rakétatámadást intézett az észak-iraki autonóm Kurdisztán régió székhelye, Erbíl ellen. A Gárda később azt állította, hogy az itt lévő támaszpontot izraeliek is használták, az akció pedig válasz volt arra, hogy nem sokkal korábban Izrael légicsapást hajtott végre Szíriában, amely során két iráni tiszt is meghalt.

Fuád Husszein iraki külügyminiszter a csütörtökön Hoszein Amirabdollahiánnal tarttot közös sajtótájékoztatón tAfganisztánra kitérve  leszögezte: Bagdad és Teherán közös érdeke, hogy Kabulban sokszínű kormány alakuljon, a közép-ázsiai ország stabilitásának ugyanis ilyen jellegű vezetés lehet az alapja.

Az iraki tárcavezető üdvözölte a kéthónapos jemeni tűzszünetet is, és reményét fejezte ki, hogy a polgárháború sújtotta országban harcoló felek a tárgyalás útjára lépnek.

Huszeint elkísérte az iráni fővárosba Kászim al-Arádzsi iraki nemzetbiztonsági tanácsadó is.

Nyitókép: orientalista.hu

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek