Irán az iszlám világ összetartását és egységét szorgalmazza

Az iszlám országok egységét sürgette az iráni külügyi szóvivő

Irán az iszlám világ összetartását és egységét szorgalmazza az elfogult politikai álláspontok térnyerése helyett – jelentette ki az iráni külügyi szóvivő iszlámábádi látogatása során, az IRNA iráni állami hírügynökségnek adott interjújában.

Szaíd Hatibzadeh, aki az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) külügyminisztereinek 48. csúcstalálkozójára érkezett a pakisztáni fővárosba, kifejtette: az iszlám országoknak számos kihívással kell szembenézniük, egyebek között a jemeni, szíriai, afganisztáni, valamint “a megszállt palesztin területeken” kialakult helyzet miatt. Egyúttal felszólította a tárcavezetőket, tegyenek meg mindent, hogy megoldást találjanak e kihívásokra.

A palesztin ügyre kitérve Hatibzadeh – konkrétumok említése nélkül – leszögezte: a szervezet néhány tagországa “meggondolatlan és felelőtlen lépéseket tesz”, egyúttal felszólította őket, bizonyítsák be szolidaritásukat a palesztinokkal.

Az interjúban emlékeztetett arra, hogy Irán sokáig nem tudott részt venni az OIC ülésein a Teherán és Rijád közötti diplomáciai vita miatt. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy Teherán immár ismét képviselőt küldhet a konferenciára.

Emellett reményét fejezte ki, hogy az iráni-szaúdi kapcsolatok javulása mindkét ország előnyére válik majd, és a környékbeli államoknak is hasznára válik majd.

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az OIC iráni diplomatáit is kiutasította, a két ország pedig több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

Az elmúlt hónapokban mindazonáltal több, iraki közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak, amelyekről a felek visszafogottan bár, de derűlátóan nyilatkoztak.

Hatibzadeh a konferencia margóján pakisztáni kormánytisztségviselőkel is egyeztetett – jegyezte meg az IRNA.

A “Partnerség az egységért, igazságért és békéért” elnevezésű  konferencia szerdán ér véget.

Nyitókép: vajdaság Ma

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek