Irán karnyújtásnyira az atomfegyvertől, és új jóbarátja Kína

Az amerikai kormány tányérján Irán egy olyan falat, amit nem könnyű se lenyelni, se kiköpni. A perzsa állammal kötött korábbi atomalku még az Obama-Biden duó műve volt, amit Trump elnök felszámolt, de azóta világosan látszik, hogy Iránnak esze ágában sem volt a nukleáris leállás. Az ország keményvonalas új vezetése most furcsa ajánlatot tett az Egyesült Államok felé, a kérdés az, hogy nem csak újabb időhúzásól van-e szó, és sikerül-e ezzel Izrael figyelmét lankasztania. olvasható az euronew portálon

A ‘stratégiai türelem’ ideje lejárt

Legalábbis ezt állítja a teheráni rendszer szócsöve. A kijelentés lényege az, hogy a nyugati szankciók vereséget szenvedtek és továbbra sem látható az „Irán jogainak kijáró” tisztelet. A kormánylap szerint az elmúlt egy évben felhalmozott iráni nukleáris alapanyag most már a Nyugatot hozta lépéskényszerbe, akinek mielőbb bizonyítania kell jószándékát. De minél gyorsabban, mert a szankciók feloldásának bizonyítása időbe kerül, az olajszállítások engedélyezése vagy a devizaforgalom megnyitása nem megy néhány nap alatt, közben viszont a dúsítás folytatódik, úgyhogy a Nyugatnak jó lesz iparkodni.

Tömören fogalmazva: a júniusban már hallott ijesztgetés és zsarolás ismét előkerült, de ezúttal is konkrét tárgyalási ajánlat nélkül.

A nemzetközi jog Loch Ness-i szörnye

Joe Biden elnöknek – ha kényszeredetten is – az év során észre kellett vennie, hogy a 2015-ben megkötött nukleáris alku (JCPOA) egyetlen szava sem teljesült. A szankciókat és garanciákat eleve nélkülöző egyezség a politika és a nemzetközi jog furcsa kreációja lett, amiről mindenki beszélt, de senki nem látta elevenen és működés közben.

Az izraeli titkosszolgálat 2018-ban Iránból kicsempészett dokumentumok sokaságával bizonyította, hogy az illegális dúsítás mennyiségben és minőségben is zavartalanul folytatódik. Netanjahu miniszterelnök élő televíziós vádbeszéde nyomán az Egyesült Államok kilépett az egyezségből, de az alkutól való elszakadás Donald Trump részéről éppúgy nem hozott megoldást, mint Joe Biden látványosnak remélt visszatérése sem. Az Európai Unió kezdeti lelkesedése is alább hagyott, és a Bécsbe összehívott megbeszélés eddigi legfőbb hozadéka a kapuciner- és schnitzelfogyasztás növekedése volt.

Az atomvitának Izrael nem szereplője, viszont első számú veszélyeztetettje. Amikor a Biden-kormány bejelentette, hogy visszatér a megállapodáshoz és megpróbálja rávenni Iránt, hogy fogja vissza nukleáris előretörését, Benjámin Netanjahu még csak beszélni sem volt hajlandó erről a Fehér Házzal. Szerinte az, aki a JCPOA-t fenn akarja tartani, nem lehet Izrael igazi barátja. Májusban ugyan még elküldte Washingtonba a nyugdíjazás előtt álló Cohen Moszad-igazgatót, de ebből már nem sült ki semmi.

A cikk folytatása

 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek