Irodalmi Karaván – felvidéki magyar írók Kárpátalján

Nemzeti identitásunk, magyarságunk tudatos megélése szempontjából fontos, hogy a határon túlra kényszerített nemzetrészek ne csak az anyaországgal, hanem egymással is élő kapcsolatokat teremtsen. E gondolat jegyében a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) az Irodalmi Karaván – 2020 programsorozat keretében külhoni magyar irodalmárokat lát vendégül.

A sorozat nyitányaként felvidéki alkotók mutatkoztak be. Hogya György (Királyhelmec) és Aich Péter (Pozsony) munkásságával ismerkedhettek az érdeklődők.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében, a Nagydobronyi Református Líceumben és az Ungvári Járási Könyvtárban lezajlott író-olvasó találkozón a vendégeket dr. Dupka György író, történész, a KMMI igazgatója mutatta be.

Hogya György és Aich Péter felolvasta néhány írását, majd a Felvidék magyar irodalmi, társadalmi életéről adott tájékoztatót. A beszélgetések során szó esett nyelvünk, kultúránk megőrzésének fontosságáról, arról, milyen feladat hárul e misszióban az irodalmárokra, minden határon túli magyarra.

Hori


Hasonló cikkek