Iskolák és tornatermek újulnak meg kis nógrádi falvakban

Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztésére adhattak be pályázatot a Magyar falu programban a területileg illetékes tankerületi központok az ötezer, vagy az alatti állandó lakosú települések vonatkozásában. Az eredményekről a közelmúltban Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos tájékoztatta a közvéleményt. Iskolák felújítására ötmilliárd, iskolai tornatermek, tornaszobák fejlesztésére két és fél milliárd forintot fordít a kormány a Magyar falu programon keresztül – olvasható közleményében.

Nógrád megyében megújul öt település – Endrefalva, Erdőkürt, Karancsság, Magyargéc és Mátranovák – tornaterme. Utóbbi faluban harminc éve épült tornatermet korszerűsítenek mintegy huszonnyolc és fél millió forintból. Mátranovák polgármestere, Bodor Ernőné portálunknak elmondta: ebből az összegből leszigetelik a tornacsarnok tetejét, felújítják az öltözőket és a mosdókat, az iskola ezen szárnyában teljes villamossági korszerűsítést valósítanak meg és a tornaterem eredeti parkettáját is felújítják. 

Iskolaépület felújítására Nógrád megyében öt község – Csécse, Magyarnándor, Mátraterenye, Nőtincs, illetve Őrhalom – önkormányzata pályázott sikeresen.

A Magyar falu program célja a vidéki kistelepülések hátrányainak mérséklése, a helyi életminőség javítása, a népességcsökkenés megállítása. A program indulása óta a nyertes pályázatok száma meghaladja a 12 ezret, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot.

 

Kiemelt képünkön a harminc éve épült mátranováki tornaterem. Forrás: https: www.facebook.com/fekete.mnovak


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek