Ismerős Arcok: „Dunaszerdahelyre hazajövünk!“

Egyre ismertebbé válik az Ismerős Arcok a Felvidéken, főleg a  DAC szurkolók körében szereztek nagy hírnevet a Nélküled című dallal. Nem véletlenül választották Dunaszerdahelyt Csak a zene címmel megjelent új lemezük bemutatására. A részletekről és a zenekarról Galambos Nándor basszusgitárost faggattuk.

Nem először jöttetek Dunaszerdahelyre. Milyen érzés itt fellépni?

Mindig felejthetetlen. Köszönhetően a DAC szurkolóknak, egyre inkább azt érezzük, hogy – annak ellenére, hogy nem itt élünk – Dunaszerdahelyre hazajövünk. Mostani látogatásunk elsődleges célja, hogy a nemrég megjelent új lemezünket bemutassuk. Ez a turné egy hazai pályázati támogatásból jött létre, amely segítségével Erdélyben és a Felvidéken is több helyszínen tudunk koncertezni. Az említett okok miatt Dunaszerdahely a koncertkörút kiemelt állomása.

Milyen érzés számotokra, hogy a DAC szurkolók himnuszává vált a Nélküled című dal?

Ez is fantasztikus érzés, annál is inkább, mert ez a dal a határon túli magyaroknak többet is mond, hiszen az emberek minden egyes sorát magukénak érzik. A dal szövege arra utal, hogy együtt tudunk megmaradni magyarként a Kárpát-medencében, és ez az üzenet a határokon túl hatványozottan jó érzéseket generál. Nem véletlen, hogy ezt a dalt olyan közösségek tűzték a zászlajukra, mint a helyi foci drukkerek, vagy Csíkszeredában a hoki csapat szurkolói és vezetői. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a dal működtetni kezdte a határon túli magyarság összetartását és összefogását is. Ahhoz pedig emberek és közösség kellenek, hogy a dal által megfogalmazott érzések meg tudjanak valósulni.

Felléptetek a DAC-Slovan előtti rangadón is. hogy éreztétek magatokat?

A felkéréskor felhívták a figyelmünket, hogy ez a mérkőzés nagyon fontos Dunaszerdahely számára, hiszen itt tudják igazán kimutatni a hazaszeretetüket. Az, hogy mi ennek részesei lehettünk nagy megtiszteltetés volt számunkra. Úgy éreztük magunkat, mintha egy ünnepre jöttünk volna.

Ismeros_Arcok3

Mutasd be, kérlek olvasóinknak az új lemezt!

Az alkotás során most volt először, hogy a zenekar több napra összejött, kibéreltünk egy házat és másfél hetet töltöttünk együtt. Bezártuk az ajtót, és csak egymásra koncentráltunk és a zenére. Az alkotás során addig nem mentünk tovább, míg mind a hat ember számára meg nem felelt valamilyen elképzelés. Ettől lett számomra különleges a lemez. Szinte nem lehet dalonként külön szerzőket megnevezni, mert ez most a hat ember közös munkája volt. Az eddigi kiadványokra ez nem volt jellemző, de most ezt az utat választottuk. A hat ember, hat különböző stílust és érzést visz a dalokba, így nagyon sokféle dal van a lemezen. Címe Csak a zene, mellyel azt akartuk elsősorban üzenni, hogy ezúttal egymásra és a zenére koncentrálva, a külvilágot kizárva alkottunk.

Sikeresebb volt az e fajta lemezkészítés?

Én úgy érzem, sikeres volt, legalábbis én nagyon élveztem az együttlétet. Nem volt semmilyen nyomás rajtunk, hogy ezt vagy azt muszáj megcsinálni. Azt gondoltuk, hogy ha nem sikerül, akkor is jól érezzük magunkat másfél hétig. Hogy a következő lemez is így fog-e készülni, még nem tudjuk. Egyelőre a lemez születése utáni öröm van bennünk. A hallgatóság véleménye majd eldönti, hogy milyen produktum született.

Mik a zenekar tervei a jövőre nézve?

Jelenleg még zajlik a turné. A jövő évet még nem tekintettük át, de szeretnénk majd egy nagykoncertet tartani a következő évben is. Kétévente szokott lenni egy nagyobb Ismerős Arcok megmozdulás, ami 2016-ban lesz esedékes.

Nekem van egy tervem. Mivel idén klubturnét csinálunk, nagyon sok klubban szerepelünk, a jövő évben szeretnék egy olyan műsort, amely inkább színháztermekbe való, ahol ülő közönségnek, akusztikus jellegű hangszereléssel adhatnánk elő régi és új dalainkat. Ezen kívül nagyon sok olyan hangszer van, ami még eddig nem szerepelt az Ismerős Arcok koncertjein. Ezekből is szívesen építenék be a hangzás különlegessé tétele miatt.

Hogy alakult az Ismerős Arcok zenekar?

Az most már 16 évvel ezelőtt volt. Annak idején hárman alapítottuk a zenekart a mostani tagok közül. Práder Vilmos, Nyerges Attila és Galambos Nándor. Kezdetben blues zenekar voltunk és nem saját, hanem amerikai dalokat játszottunk. Ezen elindulva keletkezett majd később formálódott az Ismerős Arcok zenekar. Az évek során folyamatosan bővült a zenekari tagok, szereplők, barátok száma, majd ezzel párhuzamosan a közönség és a rajongók létszáma is.

Miért pont Ismerős Arcok?

Mivel mi már sok klubban megfordultunk szerte Magyarországon, valamelyest ismertek lettünk. De mivel másodvonalbeli zenekar voltunk, nem voltunk a médiában és a nagyobb fesztiválokon, ezért választottuk az Ismerős Arcok nevet. Az volt a filozófiánk, hogy mi egyek vagyunk azok közül az emberek közül, akik megjelennek a koncertjeinken. Ismerősek lehetünk nekik a hétköznapokból, akár a bevásárlások során is találkozhatnánk. Mi mindig ugyanúgy megközelíthetőek vagyunk és leszünk, mint a kezdetekkor. Talán ez az Ismerős Arcok különlegessége, hogy ez nem egy elzárt társaság, mi a közönségünkkel egy közösség vagyunk.

Nem csak koncerteken léptek fel, de felolvasó esteket is szerveztek. Hogy jött ez az ötlet?

Nyerges Attila nem csak verseket, szövegeket írt, hanem novellákat is. Készítettek egy hangos könyvet, amiben a novellák is felolvasásra kerültek, a zongoristánk pedig ezeket zenével illusztrálta. Biztattuk őket, hogy ezt élőben is adják elő, mi ebben támogattuk. Van számos olyan meghívás, amit a zenekar kap, de nem tudjuk teljesíteni, mert esetleg kicsi a helység, vagy nincs nagy zenekar számára megfelelő technika. A kisebb koncerteknél ajánljuk, hogy Attila menjen és adja elő az említett estjét, melynek címe Apák és fiúk Természetesen, ha a zenekarnak aznap koncertje van, akkor az élvez elsőbbséget!

Álló István

Fotók: Kertész Lasdislav


Hasonló cikkek