Ismét bordaloktól hangos Villány és Pécs

A hétvégén, szeptember 23 és 25 között, immár huszadik alkalommal Európa férfi kórusai lepik el a Villányi Borvidék pincéit, valamint Pécsett a Kodály Központban és a Bor és Dal Ünnepén lépnek fel, s énekelnek bordalokat.

A művészeti vezető, Lakner Tamás, a pécsi Bartók Béla Férfikar karnagya által megálmodott fesztivál egyedisége a témában és a résztvevőkben rejlik. A bordalfesztivál Európa – s talán az egész világ – egyetlen bordalokat bemutató olyan rendezvénye, amit kizárólag férfikarok és férfi kisegyüttesek, vokálok számára hirdetnek meg, ami a Pécsi Férfikar Alapítvány szervezésében 1993 óta kerül megrendezésre minden év szeptemberében.

A fesztivál alapját a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse és a témához szerencsésen párosuló Pécshez közeli és kitűnő borairól méltán híres Villányi borvidék adta, valamint a felismerés és a tény, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul és a férfikari mozgalomnak szüksége van a hivatalos versenyek mellett egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra.

A XX. Európai Bordalfesztiválra Ausztriából, Hollandiából, Lengyelországból, Szlovákiából és Szlovéniából érkeztek együttesek, akik a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz csatlakozva mutatják be hazájuk bordalait. A fesztivál programja hagyományosan Villánykövesden, a Batthyányi Pincében megrendezésre kerülő megnyitóval indul, ami a résztvevő kórusok villányi pincekoncertjeivel, valamint a Diófás téren adott Népek bordalai című szabadtéri koncerttel zárul. Másnap, szombaton a Kodály Központban sorra kerülő gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség az együtteseket, amelyen közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, fellép Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Sasvári Sándor Jászai-díjas színművész, valamint két pécsi énekes Bognár Szabolcs és Csajághy Szabolcs.

A zárónap délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a kórusok, délután pedig Pécsett a Széchenyi téren megrendezett Bor és Dal Ünnepének szüreti felvonuláson vesznek részt és fellépnek a Népek bordalai és táncai című műsorban.


Hasonló cikkek