Ismét elítélte Romániát a strasbourgi bíróság az 1989-es romániai forradalom miatt

Kártérítés kifizetésére kötelezte Romániát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely azért marasztalta el Bukarestet, mert nem vizsgálta ki elfogadható határidőn belül az akkori eseményeket.

A bírósági ítéletről a Mediafax román hírügynökség számolt be szerdán. Romániát az 1989-es forradalom 23 áldozatának hozzátartozói perelték be, akik Bukarest, Slobozia, Targoviste és Resicabánya városokban vettek részt az akkori eseményekben, amelyek eredményeként Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátort elűzték a hatalomból. Az áldozatok vagy életüket vesztették, vagy megsebesítették őket. Az ítélet szerint a román államnak három hónapon belül kell fejenként 15 ezer euró kártérítést fizetnie az áldozatoknak, illetve hozzátartozóiknak.

A strasbourgi emberjogi bíróságon nem először marasztalták el Romániát az 1989-es forradalom körülményei kivizsgálásának halogatása miatt.

Románia 2016-ban nyitotta újra a forradalom aktáit, miután az áldozatok jogainak védelmére hivatott December 21-e Egyesület több tagja szintén pert nyert az EJEB-en, amely elmarasztalta Romániát, hogy nem szolgáltatott igazságot a forradalom áldozatainak.

Büntetőjogi eljárás indult többek között Ion Iliescu volt államelnök, Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes ellen.

A katonai ügyészség már 2016 decemberében bejelentette, hogy emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az 1989-es forradalom idején hatalomra került vezetést.

A vádhatóság szerint szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember 1989. december 22., Nicolae Ceausescu menekülési kísérlete után. Az ügyészségi vizsgálat jelenleg még folyamatban van.

Fotó: publika.md


Hasonló cikkek