Ismét lesz Makón harangláb?

A városban 1996-ban állítottak haranglábat. Akkor közadakozásból készítették el és avatták fel az építményt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig azt tervezi, hogy idén összefogással ismét sikerülni fog és a település az akkori, de mára felújított haranglábbal színesedhet.

Kómár Mátyás, a makói csoport vezetője a Rádió7-nek azt nyilatkozta, hogy az erdélyi fafaragó mesterek által készített emlékművet jelenleg a múzeumban őrzik, de restaurálásra van szüksége, hogy visszanyerje régi szépségét.

Ahogy egykoron, úgy most is adományokból valósítanák meg céljukat, és felállítanák a haranglábat, ami a hitet, összetartást és a reményt is szimbolizálja.

A haranglábak egyébként jelentős múltra tekintenek vissza. Általában egyszerű építmények, amik védték a harangot. Azokban a kisebb falvakban, ahol nem állt rendelkezésre templom a harangláb a vallási élet központjává vált és az istentiszteletek helye volt. A harangszó pedig meghatározta a hívők mindennapjait, kijelölte a hitélet fontos eseményeit.

A mai értelemben, mikor a vallásosság egyszerre van jelen a közösségi életben, de egyre inkább teret kap egyéni szinten, nehéz meghatározni, hogy a harangláb visszaállítása hasonló erejű szakralitáshoz kapcsolódik –e mint az előző századokban s mennyire befolyásolja az embereket. De egy biztos: összefogásról és bizakodásról tanúskodik.

Ezt Kómár Mátyás is kiemelte a máltai haranglábbal és annak visszaállításával kapcsolatban: ez a harangláb annak is a jelképe, hogy a makóiak össze tudnak fogni.

A felállítás után fel is szeretnék szentelni, ahogy azt korábban Kozma Imre atya az eredetivel tette.

Makón 1996-ban állították fel az első haranglábat, a mai Szent János téren avatta közadakozásból a Máltai Szeretetszolgálat, ezt azonban 2013-ban az akkori önkormányzat térrendezés címszóval lebontatta. Négy évvel később, 2017-ben az új összetételű önkormányzat újból felállítani javasolt egy haranglábat, azonban akkor nem sikerült felállítani. Így kerülhetett szóba az eredeti harangláb újrafelállítása az alföldi városban.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: radio7.hu

Niytókép: a 2017-ben tervezett makói harangláb egy korábbi látványterven.

 

Még több megyei hír: Hazai Tükör


Hasonló cikkek