Ismét megnyitotta kapuit Füzér vára

Mostantól újra látogatható a másfél milliárdos, vissza nem térítendő állami támogatással felújított füzéri vár. A turisztikai célú renoválás során felépült az Alsóvár, megszépült a Felsővár kápolnája, palotaszárnya és alsóbástyája.

A Füzér község fölött 170 méter magasan álló, nehezen megközelíthető erődítményt 1264-ben említik először hivatalos oklevélben. Az eltelt évszázadok során volt királyi tulajdon, de több jelentős magyar család is birtokolta (Füzéry, Perényi, Báthory, Bagossy, Károlyi). A vár kalandos történetéből ki kell emelni az 1526-os eseményt, amikor Perényi Péter koronaőr- Szapolyai János koronázása után- a Szent Koronát Füzérre szállíttatta, és egy évig ott rejtegette.

1676-ban nagy pusztításon esett át az építmény: a császári csapatok felégették. A Károlyi család 1934-1936 között állagvédelmi munkákat végeztetett a váron, de az igazi feltárás csak 1977-ben kezdődött meg. 1992-től már jelentősebb munkálatok zajlottak a várhegyen, és 2014-ben indult el az „Élő vár Zemplénben” nevű nagyszabású projekt, mely az idei húsvétra fejeződött be.

Horváth Jenő, a település polgármestere elmondta a sajtónak: a megújult várban történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül fogják bemutatni az egykori várbeli élet mindennapjait. Szintén a projekt részeként épült meg a falu központjában a Váruradalmi Kézművesház, valamint az 1940-es és 1950-es éveket idéző Tájház. A jövőben a Felsővár teljes rekonstrukcióját is szeretnék majd megvalósítani.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: MTI-fotó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek