Ismét Netanjahu ellen tüntettek Izraelben

Izraelben ismét Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen tüntettek szombat este, több tucat tiltakozót letartóztattak – jelentette a katonai rádió.

Mintegy harminc tiltakozót őrizetbe vettek a Balfour utcai kormányfői rezidencia melletti szombat esti tüntetésen.
Már huszonnegyedik hete tartanak minden szombaton tüntetést Netanjahu lemondását követelve, miután csalás, közhatalommal való visszaélés és korrupció miatt is bírósági eljárás indult ellene.

Az utóbbi hetekben a hidegebb idő és az esőzések beköszöntével néhány ezerre csökkent a tüntetők száma a Balfour utcánál, noha országszerte az autópályák fölötti hidakon és az útkereszteződésekben továbbra is több tízezren jelentek meg izraeli, fekete és rózsaszín zászlókat lobogtatva.

Most azonban ismét különösen sokan, tízezres számban utaztak fel a fővárosba zászlókkal és különböző üzeneteket tartalmazó táblákkal tüntetni, mert szombat hajnalban a rendőrség és a jeruzsálemi városháza elszállította Itáj Zalai szobrászművésznek a tüntetések terén felállított Izrael hőse című öt tonnás bronzszobrát, amely egy zászlót magasba emelő, térdelő, maszkos figurát ábrázolt.

Itáj Zalai néhány órával korábban állította fel a téren a szobrot, majd hozzá láncolta magát, amikor el akarták vinni. A rendőrség erőszakkal eltávolította, majd letartóztatta a művészt, de később szabadon engedték.

A szobor azt az ikonikussá vált, fényképen megörökített nyári jelenetet ábrázolta, amikor egy, izraeli zászlót magasra tartó tüntető nem futott el, hanem nyugodtan szembenézett a rendőrség vízágyújával.

Nyáron a rendőrség számos alkalommal súlyos sérüléseket okozva vízágyúval távolította el a tiltakozó fiatalokat a rezidencia melletti térről, de később a legfelsőbb bírósághoz benyújtott petíciók, illetve a bíróság döntése után felhagytak ezzel a gyakorlattal.

Jelenleg nagyon bizonytalan a politikai helyzet az országban, a kneszet előzetes szavazásban a koalícióban részt vevő Kék-Fehér párt támogatásával szerdán elfogadta a törvényhozás feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló indítványt.

Ha a következő hetekben első, második és harmadik olvasatban is megszavazzák, valamint ha december 23-ig nem fogadják el a költségvetést, akkor várhatóan tavasszal újra előrehozott parlamenti választásokat rendeznek Izraelben, két éven belül már negyedszer.


Hasonló cikkek