Ismét nőtt az ipari termelés szeptemberben

Szeptemberben az ipari termelés több mint 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz és az előző hónaphoz képest is. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek is köszönhetően az ősz elejére sikerült ellensúlyozni a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatását. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az áprilisi mélyponthoz képest több mint 61 százalékkal bővült, kommentálta a legfrissebb adatokat pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek küldött közleményben az adatok kapcsán elmondta: a kormányzati intézkedésekkel Magyarország továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a magyar gazdaságot, a magyar munkahelyeket, és hazánk továbbra is az EU azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

A közleményben felidézték: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020 szeptemberében az ipari termelés volumene 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,0 százalékkal mérséklődött. Az előző hónaphoz képest a bővülés 2,3 százalék volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján.

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene: a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben emelkedett.


Hasonló cikkek