Ismét növekszik a nyugdíjkorhatár Ukrajnában

Alacsony az öregségi nyugdíj eléréséhez szükséges minimális szolgálati idő Ukrajnában, a nyugdíjkorhatár a várható élettartammal együtt nőni fog – jelentette ki Alekszej Szlucsinszkij, a Világbank vezető közgazdásza az Ekonomicsna Pravdának adott interjújában.

„Jelenleg a minimális szolgálati idővel rendelkező embernek jogában áll 60 éves korban nyugdíjba vonulni. Ez meglehetősen alacsony szint. Figyelembe véve, hogy egyre tovább élünk, idővel emelkedni fog a nyugdíjkorhatár. Előbb vagy utóbb visszatérünk ehhez a kérdéshez”

– jelentette ki a szakember.

Ugyanakkor, véleménye szerint, ez nem csupán Ukrajna problémája. Mint kifejtette, egy sor ország ugyan nem emeli máris a nyugdíjkorhatárt, de olyan döntéseket hoznak, amelyek alapján például öt év múlva hozzálátnak.

Ez lehetővé teszi az embereknek, hogy átálljanak, alkalmazkodjanak az új szabályokhoz. Ukrajna egyelőre kreatív, és véleményem szerint konstruktív megoldást talált erre a kérdésre. Mindazonáltal a jövőben még meg kell oldani ezt a problémát” – jelentette ki.

„A megkövetelt biztosítási idő és a nyugdíjba vonulási életkor emelésének átmeneti időszakában járunk, ezért mindent át kell gondolni, hogy erre rárakódhassék a nyugdíjkorhatár emelése”

– vélte Szlucsinszkij.

Az interjú kapcsán a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata emlékeztet, hogy Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének véleménye szerint a nyugdíjkorhatár emelkedése Európában nem torpanhat meg a 65 éves szintnél.

Forrás: epravbda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja


Hasonló cikkek