Ismét Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek az államfő

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra Áder János köztársasági elnök. A kormánypártok üdvözlik Áder János döntését. A DK és az MSZP tiltakozik Polt Péter jelölése miatt.

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja ismét a posztra Áder János köztársasági elnök. Az államfő erről a parlamenti honlapra kedden felkerült levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

A kormánypártok támogatják Polt Péter újraválasztását 

A kormánypártok üdvözlik Áder János köztársasági elnök döntését, amely szerint Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt jelöli ismét a posztra – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az MTI-nek.

Gulyás Gergely közölte: Áder János a harmadik államfő, aki Polt Pétert találta a legalkalmasabbnak a vádhatóság első számú vezetői tisztségére. Az első Göncz Árpád volt, aki így döntött – jegyezte meg. Polt Péter habilitált egyetemi tanár, büntetőjogi szaktudása megkérdőjelezhetetlen, komoly nemzetközi és európai elismertsége van – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta: Polt Péter az elmúlt években bizonyította, hogy a magyar ügyészség következetesen és kellő szigorral alkalmazza a büntetőjogot, a vádhatóság eredményességi mutatói a legjobbak közé tartoznak Európában. A bűncselekmények száma ennek is köszönhetően csökkent kevesebb mint a felére a 2010-es kormányváltás óta – tette hozzá.

A kormánypárti frakciók támogatják a köztársasági elnök jelöltjének megválasztását a legfőbb ügyészi tisztségre – közölte Gulyás Gergely.

DK: Polt Péter legfőbb ügyész újrajelölése gyalázatos

Polt Péter legfőbb ügyész újrajelölése gyalázatos, „ezeknek mind menniük kell” – írta közleményében kedden a DK.

A fideszes köztársasági elnök újra a Fidesz korábbi képviselőjelöltjét, Polt Pétert jelöli a Leghűbb Ügyész posztjára” – áll a közleményben. Hozzátették: Polt Péter eddig is az Orbán-kormány iránti lojalitás alapján irányította a vádhatóságot. „Fideszes ügyek elsikálása, ellenzékiek elleni koncepciós perek jelzik munkásságát” – fogalmazott közleményében az ellenzéki párt.

Áder gyalázatos jelölése újabb indok, hogy világossá tegyük: ezeknek mind menniük kell. Poltoknak, Handóknak, Ádereknek, Domokosoknak. Mindenkinek, aki az ország helyett Orbánt szolgálta. Azonnal a kormányváltás után, függetlenül attól, hogy hány évre választotta meg a Fidesz” – olvasható a közleményben.

Áder János köztársasági elnök Kövér László házelnöknek szóló levele kedden került a parlament honlapjára, ebből ismert, hogy az államfő ismét Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyészt javasolja a posztra.

Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

MSZP: Egész Magyarországra nézve szégyen, hogy Polt Péter továbbra is hivatalban maradhat

Polt Péter legfőbb ügyész újrajelölése egész Magyarországra nézve szégyen, mert továbbra is segíthet megúszni a börtönt a korrupt fideszeseknek” – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az MSZP.

A párt úgy fogalmazott: „Áder János megüzente az összes korrupt fideszes politikusnak és oligarchának, hogy nyugodtan folytathatják a lopást, mert továbbra is lesz, aki megvédi őket a börtöntől, ráadásul ugyanaz a személy, Polt Péter, akinek az elmúlt 9 évben is csak ez volt az egyetlen dolga”.

Az MSZP szerint egy normális demokráciában Polt Péter a Fidesz által elkövetett bűncselekmények eltussolásáért, a közreműködésért a jogállam leépítésében és Magyarország kirablásában nem újabb hivatali kinevezést, hanem hosszú börtönbüntetést kapna.

Az MSZP szerint nemcsak az ügyészségre, hanem egész Magyarországra nézve szégyen, hogy Polt Péter továbbra is hivatalban maradhat.


Hasonló cikkek