Ismét rekordot döntöttek a Szímői Fröccsnapokon

szimo-froccsnapok

Évek óta dőlnek a rekordok Szímőn, a Fröccsnapokon. Jedlik Ányos szülőfalujában a szikvizet, azaz a szódavizet borhoz adva, kiváló nedűt készítenek, ezzel is ápolják a nagy tudós emlékét. Nem csoda, hogy a faluban, így, nyár végén, kétnapos rendezvényen készítik el az ország legnagyobb fröccsét. Bób Jánost, Szímő polgármesterét kérdeztük.

Szímőn ismét rekordot döntöttek, sőt a település a saját rekordját döntötte meg. Hány liter fröccs készült?

Az idén is sikerült a rekordkísérlet. Most kétszáztizenöt liter fröccs készült, ami szlovákiai rekord. Kétezer tizenegyben rendeztük meg először a Fröccsnapokat, azelőtt falunapokat tartottunk. Megtudtam, hogy a Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendjének van egy nagy pohara, amit fesztiválokra hordtak, szörpös üdítőt csináltak benne gyermekeknek. Eszembe jutott, hogy ebben fröccsöt is lehetne készíteni. Ekkor találtuk ki, hogy elkészítünk egy nagyfröccsöt. Már akkor rekordot döntöttünk. Azóta minden évben egy literrel több készül a finom italból. Kétszáztizenöt liter készült idén, mivel kétszáztizenöt éve született Szímőn Jedlik Ányos.

Hogyan készült a fröccs?

Egy az egyhez arányban kevertük a bort a szódával. Szímői olaszrizling az alapja és Magyarország több részéről hozott szikvíz illetve jég került hozzá. Talán most volt eddig a legfinomabb, a melegben remek hűsítő ital lett. Amikor elkészült a fröccs, az emberek sorakoztak érte, elfogyott mind a kétszáztizenöt liter. A bevételt jótékonysági célra fordítjuk. Volt, aki csak egy eurót adott, mások többet. A bevételből tehetséges fiatalokat szeretnénk támogatni. Veszünk egy zongorát, azon tanulhatnak majd a tehetséges gyermekek. Tehát jótékonyági része is van mindig a rekordnagyságú óriásfröccsnek.

Szeretnék megdönteni az idei rekordot?

Falunk szülöttének tiszteletére szeretnénk jövőre is egy literrel többet, tehát kétszáztizenhat liter fröccsöt készíteni. Minden évben színesítünk a programon. A látogatók megelégedésére, nagyon színes programot állítottunk össze az idén. Több mint kétezer ember látogatott ki szombaton, de pénteken is több mint, ezren voltak. Pénteken fotókiállítást nyitottunk, amelyet a rendezvény ideje alatt bárki megtekinthetett. Egy amatőr fotóművész képeit láthatták Szímő életéről, valamint egy másik tárlatot régi osztályképekből, helyi együttesek fotóiból.

ENTÉ

Fotó: Bolya Szabolcs

(Megjelent a Szabad Újság szeptember 3-i számában.)


Hasonló cikkek