Ismét tüntettek Szent László szobráért Nagyváradon

Szent László király lovas szobrának a nagyváradi főtéren való felállításáért szervezett újabb élőláncos megmozdulást a Erdélyi Magyar Néppárt városi szervezete augusztus 27-én délután.

Közel százan gyűltek össze a váradi Szent László téren, hogy élőláncot alkotva kérjék a városalapító magyar király lovas szobrának kihelyezését a főtérre. Ez már a harmadik ilyen megmozdulás volt, és mint a helyszínen elhangzott, az EMNP váradi szervezete mindaddig folytatni is fogja az élőláncos csendes tüntetést, amíg a lovas szobor ki nem kerül méltó helyére, a főtérre.

A megjelenteket Csomortányi István, az EMNP országos elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy a szoborállítás 150 éves álma a város lakosságának. Felelevenítette, hogy az 1893-ban felavatott egész alakos Szent László-szobrot 1923-ban költöztették el a főtérről a berendezkedő román hatóságok, majd az 1940–44 közötti „kis magyar világban”, bár a lehetőség megvolt rá, a szoborállítás nem valósult meg. A 2000-es években civil szervezetek kezdeményezték, hogy a főtérre egy új Szent László-szobrot állítsanak, és közel tízezer aláírást sikerült is összegyűjteniük, de akkor a kezdeményezést lesöpörte az asztalról a város vezetősége, amelyben az RMDSZ is szerepet vállalt.

„A normalitás része, hogy a városalapítónknak szobra legyen a főtéren, ez nem etnikai kérdés. Számunkra csak a főtér képzelhető el megfelelő helyszínnek” – mondta Csomortányi, hozzátéve, hogy az általuk ajánlott hely a városháza épületével szemben nemrégiben kialakított térrész, de ha a szakemberek a főtéren belül más helyet ajánlanak, arról is tárgyalhatnak. „Többen vagyunk, mint az előző alkalommal, és ha összefogunk és kitartunk, elérhetjük a célunkat!” – tette hozzá végezetül.

A beszédet követően a megjelentek egymás kezét megfogva élőláncot alkottak a főtéren, ezzel is a közös célt és összefogást jelképezve. A délutáni megmozduláson jelen volt többek között Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, Moldován Gellért Lajos és Habinyák István, a Néppárt nagyváradi elnöke és alelnöke, valamint a korábbi alkalmakhoz hasonlóan néhány RMDSZ-aktivista is. A következő megmozdulást szeptember végére tervezik.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS)


Hasonló cikkek