Ismét üzemelhet a csongrádi kenyérgyár

Egy november közepén végzett vizsgálat után élelmiszerbiztosnsági kockázatot jelentő körülmények miatt bezáratta a Csongrádi Kenyérgyárat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ám csütörtökön  ismét beindulhat a termelés, ezt a Nébih is megerősítette . 

Az üzem több ponton megszegte a hivatalos előírásokat. Penészt, pókhálót és rágcsáló jelenlétét észlelték valamint a dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruhát, állt a Nébih listáján, melyet több hírportállal együtt a Szeged.hu is leközölt:

  • A falakat, a mennyezetet, a csempeburkolatot, továbbá a berendezések nagy részét és a tárolásra használt műanyag edényeket feketepenész lepte be.
  • A falakat pókháló és piszok borította, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak.
  • Élelmiszeripari használatra alkalmatlan, rosszul takarítható, kopott és törött munkaasztalokat, kiselejtezett íróasztalt használtak.
  • A termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat találtak az ellenőrök, míg a falakról pókháló hullott a nyitott, lisztes csészékbe.
  • Közvetlenül a padozaton is tároltak alapanyagokat, és a hatóság szakemberei rágcsáló jelenlétét is észlelték az ellenőrzés során.
  • A dolgozók nem viseltek munkaruhát és hajhálót, továbbá érvényes egészségügyi könyvüket sem tudták bemutatni.

A hatóság több mint 600 kg lejárt szavatosságú élelmiszert vont ki azonnali hatállyal a forgalomból. Viszont a sütőüzemben azóta orvosolták a hiányosságokat, az utóellenőrzésről jegyzőkönyv készült, ezért újra kinyithatnak. Az MTI felkereste a Nébih-et, ami megerősítette a nyitásról szóló hírt,  de azt is közölte, hogy a vétség miatti bírság megállapítása folyamatban van.

Farkas Cs. Tekla
Kiemelt kép: Nébih

 


Hasonló cikkek