Ismét volt imalánc Szent László szobráért

Folytatta figyelemfelkeltő megmozdulásainak sorát az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete szeptember 24-én délután. Az alakulat azt akarja elérni, hogy a városalapító király, Szent László lovas szobra helyet kapjon az egykor a nevét viselő főtéren.

Az eseményt Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke azzal vezette fel, hogy az imádság olyan fegyver, amilyet semmilyen más fegyverrel nem lehet legyőzni, amely kapocs föld és ég, ember és Isten között, „ezért gyűltünk imádságra össze”. Csuka Melinda, a váradolaszi református egyházközség társlelkésze Józsué könyvéből olvasott fel részletet, majd az igéhez kapcsolódva elmondta: az ember akkor állít emlékművet, szobrot, amikor tudatni akarja, hogy valami nagyon fontos, mert a kövek, az emlékművek, a szobrok megörökítik a történelem legfontosabb pillanatait. Az emberek ősidők óta időtálló dolgokat állítottak, hogy azok beszéljenek az utókornak, a következő generációknak azokról, akik itt éltek, építettek, mert már akkor felmérte az ember, hogy ha a szó el is hallgat, beszélni fognak a kövek, a szobrok, az emlékoszlopok. Kardos József, az unitárius egyházközség vezető lelkésze Máté evangéliumából olvasott fel igét, majd hangsúlyozta: Jézus tanítja igazmondásra, becsületességre az embereket, megtanítja az aranyszabályt, hogy amit magadnak nem szeretnél, azt a másik embernek ne tedd meg. Jézus szava olyan, mint egy építőkő, amivel tartós épületet lehet építeni.

A felszólalások után a megjelentek elimádkozták a Miatyánkot, majd elénekelték a Himnuszt, végezetül a száznál valamivel több részvevő egymás kezét fogva kört alakított ki a tér közepén. A Néppárt által szervezett mintegy félórás békés tüntetésen jelen volt egyébként az RMDSZ több helyi képviselője is.

A címlapfotó illusztráció.

 


Hasonló cikkek