Isza Munajev a Kijev oldalán harcoló csecsen hadúr életét vesztette Délkelet-Ukrajnában

Isa Munaev

Egy, a kijevi kormányerők oldalán harcoló csecsen hadúr vesztette életét Délkelet-Ukrajnában, helyét pedig a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merénylet előkészítésével vádolt csecsen férfi vette át – írta az orosz sajtó kedden.

    Isza Munajev, az egykori dandártábornok az orosz-csecsen háborúkban is harcolt, Délkelet-Ukrajnában pedig az 1991 után Moszkvával szembeszegülő Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnökről elnevezett “béketeremtő zászlóalj” élén állt.
    A csecsen parancsnok Debalcevénél esett el, amikor egységével a szakadár erők által bekerített ukrán csapatok segítségére sietett – olvasható a Kommerszant című orosz napilap internetes változatában.
    Dzsohar Dudajevet, a Szovjetuniótól 1991-ben függetlennek kikiáltott Csecsenföld elnökét (1991-1996) a csecsen szakadárok mártírként tisztelik. Dudajevvel az első Oroszországgal vívott háború során, 1996-ban egy rakétatámadás végzett. 
    Az orosz újság azt írta, hogy Isza Munajev sikeres katonai vezetőnek számított Csecsenföldön. Az Oroszországgal vívott második csecsen háborúban Groznij védelmét kapta feladatul. 2000-ben egy kis csapat élén sikeresen kitört a csecsen fővárosból, és a hegyekbe vonult vissza. Onnan Törökországba, majd Dániába távozott. 
    A Kommerszant tudomása szerint amikor kitört a fegyveres összecsapás Délkelet-Ukrajnában, Munajev az Európában élő csecsenekből csapatot alakított, és felajánlotta a kijevi vezetésnek a segítségüket a Donyec-medencei szakadárokkal folytatott harcban. Munajev csak tavaly ősszel jelent meg Ukrajnában, de nem vett részt komoly összecsapásokban, viszont hangzatos nyilatkozatokat tett, amelyekben hősi múltját emlegette fel, és megfenyegette a “felkelők” oldalán harcoló csecseneket. 
     A tekintélyes orosz napilap arról is beszámolt, hogy a Debalcevénél elesett Munajevet egy nem kevésbé ismert csecsen férfi, Adam Oszmajev váltotta fel a Dudajevről elnevezett zászlóalj élén. Oszmajevet két éve Vlagyimir Putyin elleni merénylet előkészítésével vádolták meg. Kiadatását 2012 nyara óta kéri az orosz főügyészség Ukrajnától.
    Az Interfax orosz hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a csecsen férfit tavaly novemberben szabadon engedte egy odesszai bíróság. A Fekete-tenger parti ukrán nagyváros testületének döntése szerint a férfi ugyan több vádpontban bűnösnek minősült, így robbanóanyagok használatában is, de az általa előzetesben letöltött időt elegendőnek bizonyult büntetésként.
    Oszmajevet és egy Kazahsztánból származó társát azzal vádolták, hogy “Oroszország vezetőinek fizikai megsemmisítése céljával” 2011-ben terrorcsoportot hoztak létre, és azt tervezték, hogy 2012 elején, az orosz elnökválasztást megelőző időszakban Moszkvában felrobbantják a Putyint szállító gépkocsit.


Hasonló cikkek