Itt a bizonyíték: több évtizeddel ezelőtt is sok gond volt a 4-es főúttal

Sok baleset, kevés pénz – talán így értelmezhető az a képfelirat, ami a Régi Cegléd Facebook-csoportban tettek közzé napokkal ezelőtt. Ugyanis – ahogy azt a posztolója megjegyzi – sem körforgalomra, sem felüljáróra nem volt pénz közel negyven éve, pedig már akkor is sok baleset történt arrafelé

„Életét vesztette”, „Horrobaleset”, „Kamion és kisteherautó ütközött” – elég csak az elmúlt napokban a „4-esen” történt baleseti híreinek címét ellovasni, egyből szembeötlik, hogy a „4-es” (4/M4-es) az egyik legveszélyesebb főútunk.

Nem múlik el hét úgy, hogy ne történne több halálos baleset Szolnok és Budapest között.

Azonban ha azt gondolnánk, hogy ez nem mindig volt így, és csak az elmúlt harminc év hozadéka, akkor egy régi Autó-Motor Magazin-cikk illusztrációja kijavítja a tévedésünket, és bizonyítja, hogy ez bizony nem újkeletű dolog: már az előző rendszerben, az ún. szocializmusban is rengeteg halálos baleset történt azon a főúton.

Ha tehát azt hinnék, hogy erre az útra is érvényes a régebben minden jobb volt, akkor ne tegyük: régebben sem volt jobb… Hiszen a pénz akkor is nagy úr volt, néha nagyobb, mint az emberéletek maguk.

És hiába nem volt internet, Facebook és egyéb digitális eszköz az embereknél, így is tudomást szerezhetett róla, hogy igen, a nagyobb városoknál különösen veszélyes azon az úton haladni.

Igaz, annyi különbség van, hogy míg két év kellett nyolc halálos balesethez egy adott pontján az útnak, manapság szinte két hét alatt összejön nyolc halálos áldozat – ennyiben talán rosszabbodott a helyzet. És a vezetési képességek terén is úgy tűnik, visszafejlődés van.

Reméljük, a motorizáció digitális fejlődésével akár közvetlen, akár közvetett módon, de egyre biztonságosabb lesz ez a főút (is). Hiszen az emberi életnél nincs drágább kincs ezen a bolygón, sem Magyarországon.

Kiemelt képünkön egy idén júniusban történt halálos baleset helyszínén készült fotó: készítője Donka Ferenc/MTI


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek