Itt a tavasz – Szülessünk újjá sejtjeinkben is!

Nemcsak szellemünk, de testünk is elfárad, lelassul a hosszú téli időszak alatt, és intenzív életvitelünk is nyomot hagy a bőrükön.

Szerencsénkre a mai modern tudomány a bőrápolás terén is kiváló fejlesztésekkel jelentkezik. Dinamikus, hatékony, és folyamatosan megújuló megoldások, lehetőségek sora vár ránk nap mint nap az üzletek polcain. A nagy kérdés csak az: melyiket válasszuk?

A legújabb kutatások eredményei rámutattak, ha csökken szervezetünk energiaszintje, akkor sejtjeink is ellustulnak, bőrünk így kevésbé fog tudni regenerálódni. Ennek pedig egyenes következménye a ráncok, szarkalábak megjelenése, bőrünk megereszkedik. A tavaszra fellépő vitamin – és energiahiányos állapot nem kedvez bőrünk működésének sem.

 

Melyek a sejtek legfontosabb energiatermelő „üzemanyagai”?

 

A nagy kozmetikai márkák egyre inkább bőrünk természetes újjáépítő folyamatait tűzik ki célul ma már, és számos új hatóanyag került felfedezésre, amelyekkel bőségesen feltölthetjük sejtjeinket energiával. Ezek többnyire olyan anyagok, amelyek valamennyi összetevője újratölti, energiával látja el bőrünk sejtjeit. Legtöbbjük természetes formában is előfordul sejtjeink anyagcsere folyamataiban, csak az idő múlásával számuk csökkenni kezd, így jól tesszük, ha igyekszünk kívülről is pótolni őket.

Q10

 

A Beierdorf Bőröregedési Kutatóközpont vezetője, dr. Thomas Blatt szerint nem létezhet az emberi élet egy létfontosságú anyag, a Q10 nélkül. A Q10 koenzim ugyanis minden egyes emberi sejtben megtalálható, a sejtek energia ellátásában kulcsszerepet játszik. Ugyanakkor jelentős antioxidánsként is ismerjük: csökkenti a sejteket károsító szabadgyökök hatását.

 

L-karnitin

 

Az L-karnitin valójában egy aminosav, mely szintén megtalálható sejtjeinkben, jelentős szállítási folyamatokat tölt be, vagyis az anyagcserében, zsíranyagcserében játszik fontos szerepet. Sportolók táplálék kiegészítőként alkalmazzák, de feszesítő krémek, testápolók összetevőjeként is hatékony.

 

Kreatin

 

A kreatin bevitelével is elősegíthetjük sejtjeink energia ellátását, és késleltethető a bőr öregedése is. Aminosav, mely szintén minden sejtünkben megtalálható, tárolja bennük az energiát. Hajápoló termékekben talán már mindannyian találkoztunk vele, kiválóan erősíti, regenerálja tincseinket.

Ezenkívül még számos értékes sejtmegújító anyaggal találkozhatunk: a hialuronsav sejtjeink vízmegkötő képességében játszik jelentős szerepet, hidratrálókrémek értékes alapanyagaként ismerjük, vagy kozmetikai kezelések extra hatóanyagaként. Az oligo-peptidek pedig elősegítik a bőr kollagén – és hialuronsav termelését, javítják a bőr anyagcsere folyamatait. Ezeket öregedést megelőző, illetve ránctalanító krémek összetevői között találjuk meg leginkább.

 

Értékes növényi hatóanyagok a sejt-energia fokozására

 

A ginseng gyökér fogyasztható tea, kapszula formájában is, de ránctalanító termékekben is megtalálhatjuk, ugyanis igen erőteljes sejtmegújító, roboráló, energiatermelő hatással bír. A test-feszesítő krémek egyik közkedvelt hatóanyaga, a tengeri barnamoszat pedig magas jódtartalmának köszönhetően mozdítja elő a sejtek közötti anyagcserét, s így frissíti, revitalizálja a fáradt, fakó bőrt. Az energia italokból már ismert guarana és taurin szintén növényi eredetű élénkítők, krémekben is alkalmazzák őket a fáradság eltüntetésére, és az energia fokozására, ahogyan a közismert koffeint is. A borostyánkősav pedig – minden élő sejt alkotóelemeként – az oxigén jobb felszívódásért felel a szövetekben, míg az egyik legrégebbi rózsafajta – a Rosa alba – kivonata szintén oxigénnel látja el bőrünket, és segíti a toxinok, méreganyagok kiürülését is. Ezáltal közel 30 százalékkal növelve a sejtek közötti anyagcsere folyamatokat.

 

Szöveg: Sipos Eszter

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 


Hasonló cikkek