Itt az első: pópaverés Ukrajnában!

Megtörtént az első súlyosabb incidens egyházi fronton Ukrajnában. A Ternopil megyei Gnezdicsne településen az új ortodox ukrán nemzeti egyház hívei nekirontottak a moszkvai patriarkátushoz tartozó pravoszláv egyházközség tagjainak. A legnagyobb verés papjuknak, bizonyos Sztefan Balannak jutott. A pópa előzőleg értesítette a helyi és a járási önkormányzatot is a készülő provokációról, de a hatóságok érdemi lépéseket mégsem tettek. Aztán vasárnap a szokásos egyházi szertartás helyett a pofonoké volt a főszerep.

A videón is megörökített verekedés eléggé egysíkúra sikeredett: az újonnan megalakult önálló ukrán pravoszláv egyház hívei, kiegészülve piros-fekete szalagot viselő radikálisokkal, alaposan helybenhagyták a templomukat védő másik egyházi felekezet tagjait. Érdekesmód a helyszínen tartózkodó rendőrök szintén az agresszívan viselkedők pártját fogták, a megvert Moszkva-barát paphoz orvosi segítséget kellett hívni.

Mint az ismert, Konstantinápolyban zöld jelzést adtak az új önálló ukrán egyháznak, amit Moszkvában nem hajlandók elfogadni. Az orosz állam nem avatkozik bele az egyházi ügyekbe, még Ukrajnában sem, de fenntartja magának a jogot, hogy megvédje a vallásgyakorlás szabadságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hangot adott álláspontjának, amely szerint az ukrajnai “egyházi projektnek” csak a politikai küzdelemhez, nem pedig a valláshoz van köze. Moszkvában arra hívták fel a figyelmet, hogy eddig egyetlen autokefál ortodox egyház sem biztosította támogatásáról Bartolomaiosz intézkedését, annak ellenére, hogy Petro Porosenko ukrán elnök éppen erre szólította fel őket, emlékeztet az MTI.

A Moszkvában hangoztatott narratíva szerint Ukrajnában politikai célzattal, aktív állami beavatkozással egyesítettek két, senki által el nem ismert szakadár egyházat. A harmadik, a legtöbb hívővel és templommal rendelkező, a moszkvai patriarkátus alá tartozó ukrán ortodox egyháztól az új intézményhez a megalapításakor mindössze két főpap csatlakozott.

Ukrajnában azóta viszont külön törvényt alkottak, ami részletezi, hogyan lehet átlépni az új egyházba. Szakértők szerint az egész egyházi ügy Petro Porosenko elnök népszerűségének kíván kedvezni, de sokan figyelmeztetnek arra is, hogy akár egy véres forgatókönyv is megvalósulhat ebből az egészből.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek