IV. Őszi Nemzetközi Színházi Fesztivál Füleken

Utcaszínház, kamara előadás, gólyalábas és bábszínház, vígjáték, mese és improvizációs játék egyaránt várja a IV. Őszi Nemzetközi Színházi Fesztiválra látogatókat Füleken. A programban a magyar és szlovák mellett angol, cseh és lengyel nyelvű produkciók is megtalálhatók.

A fesztivált szervező Füleki Városi Művelődési Központ az idén a színház szerelmeseinek 9 délutáni, illetve esti előadással, valamint 8 diákelőadással készült, melyek magyar, szlovák, lengyel, angol és cseh nyelven elevenednek meg szeptember – november folyamán.

fülek-plakátok

A Shakespeare-év kapcsán a szervezők 3 darabbal is tisztelegnek a 400 évvel ezelőtt elhunyt angol író-óriás előtt. A Gyilkosságok a helsingőri kastélyban című utcaszínházi Shakespeare-feldolgozással nyitották meg az idei fesztivált szeptember 4-én a VMK előtti Szabadság téren, melyet a besztercebányai Divadlo na Vysokej Nohe gólyalábas színház mutatott be.

A szeptember 14-én színpadra került Hamletet a varsói székhelyű „Walny-Teatr“ kísérletező színház előadásában láthatta a közönség. A lengyel színház a maszk-, báb- és eszközhasználat újszerű megoldásaival a színházművészet egyedi változatát teremti meg, s az említett produkcióval már több mint száz lengyel és külföldi fesztiválon aratott nagy sikert. A shakespeare-i komédia is megjelenik a fesztivál repertoárjában: a kassai Thália Színház a Tévedések vígjátékát kelti majd életre november 5-én.

fülek-bábszínház

Az ősz folyamán bemutatják a losonci Kármán József Színház Medúzafej című vígjátékát, melyért az idei Jókai Napokon a legszórakoztatóbb előadás különdíját nyerte el, továbbá a füleki Zsákszínház Pulóveres lány című kamara előadását, de bekerült az Őszi Nemzetközi Színházi Fesztivál programjába a Jókai Napok nívódíjas diákelőadása, a Rebellis is, a füleki Apropó Kisszínpad tolmácsolásában.

Bemutatkozik a VMK-ban működő FOLT Művészeti Műhely is, valamint a televízióból ismert népszerű sorozat, a Beugró szlovákiai magyar változata, melyet a hetényi Csavar Színház hoz el a könnyed szórakozásra vágyóknak olyan ismert és közkedvelt színművészekkel, mint Gál Tamás, Kiss Szilvia és Molnár Xénia.

A fesztivál ideje alatt, azaz az ősz folyamán a füleki általános és középiskolák diákjai délelőttönként két-két szlovák, magyar, illetve angol, valamint egy lengyel diákelőadást tekinthetnek meg.

Illés Kósik Andrea

Képek forrása: msks@filakovo.sk


Hasonló cikkek