Ivan Korčok: Szlovákia nem tűri, hogy beavatkozzanak a belügyeibe

Berendelték a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába a magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatásával és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben. 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a szociális hálón csütörtökön közzétett bejegyzésében a Magyarországgal való jó kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, de elutasította, hogy beavatkozzanak Szlovákia belügyeibe. 

Korčok – állítása szerint – az állampolgársági törvény módosítását ért magyar kritikák miatt utasította el a Szijjártó Péterrel való találkozót, s arra kérte magyar kollégáját, körültekintően fogalmazzon a kérdésben, mert éppen zajlik a törvényalkotás.

A külügyi tárca vezetője szerint az állampolgársági törvény módosítását Igor Matovič kormányfővel és Roman Mikulec belügyminiszterrel egyetértésben végezték. Korčok szerint nyilvánvaló, hogy a változtatások nem elégségesek a magyar félnek és Gyimesi György koalíciós képviselőnek. A magyar fél célja Korčok szerint egyértelmű, miszerint a szlovákiai magyarok részt vehessenek a magyarországi parlamenti választásokon.

A külügyminiszter szerint Gyimesi szembemegy a kormányprogrammal és a koalíciós megállapodással. A képviselő szerdán négyszemközti tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszterrel olyan témákban, ami nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát. Korčok szerint Gyimesinek erre nem volt felhatalmazása.

A szlovák külügyminiszter hangsúlyozta, Szlovákia független állam, a szlovákiai magyarok Szlovákia állampolgárai. Bízik abban, hogy a szlovákiai magyarok Szlovákia lojális polgárai, és büszkék anyanyelvükre és kultúrájukra, amit a két ország jóvoltából fejleszthetnek.

Korčok szerint probléma akkor keletkezett, amikor Magyarország 2010 májusában elfogadta a törvényt, amelynek célja a magyar állampolgárok etnikai alapon történő gyarapítása külföldön. Az akkori kormány ezért is módosította a szlovák törvényt, melynek értelmében mindenki, aki felvesz egy másik állampolgárságot, elveszíti a szlovákot.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: Szijjártó Péter FB


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek