Ivóvízszennyeződés miatt bezárnak felvidéki intézményeket

Mikrobiális fertőzést észleltek az ivóvízben a felvidéki Komáromi járásbeli Csicsón és Füssön. A polgároknak azt ajánlják, hogy fogyasztás előtt forralják fel a csapvizet.

Holnaptól lajtos kocsi biztosítja a vizet Csicsón és Füssön is. Az ivóvíz szennyezettsége miatt meghatározatlan időre bezárják a csicsói alapiskolát, a két falu óvodáit, valamint vendéglőit is.

Csicsó lakosai, mintegy 300 polgár augusztusban már a községi hivatal felé petíció formájában jelezte, valami gond lehet a csicsói ivóvízzel. Több háztartásban gyakran észlelték ugyanis az ivóvíz elszíneződését, ami már akkor szennyeződésre utalhatott. A helyiek a petícióval azt szerették volna elérni, hogy újítsák fel a több mint 9 kilométer hosszú csicsói ivóvízvezeték egy szakaszát. Korábban a komáromi KOMVaK vízgazdálkodási vállalat azt ígérte, a felújítást 2020-ig elvégzi.

A fertőzés okáról nincs hivatalos álláspontja a vízgazdálkodási vállalatnak, személyes véleményeként azonban Ruman Patrik, a KOMVaK igazgatója kizárta, hogy ezt a vízvezeték állapota okozta. Mivel a víz elszíneződését  a vízvezeték kisebb részét kitevő fémcsövek elöregedése okozta. A falubeliek és a vállalat igazgatója is arra gyanakodnak, hogy a csicsói ivóvízkút fertőződhetett meg, mivel a dán tulajdonú sertéstelep a kút környékén elvetett árpát trágyalével kezelte. De az sem kizárt, hogy valaki felelőtlenül ide ürítette ki szennyvizét.

Forrás: ma7.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek