Ízelítő a Vajdaság kortárs irodalmából

A vajdasági és a kárpátaljai magyarok kivédték az asszimilációt. Megfogyatkoztak, azonban sokan, az anyaország támogatásával, a szülőföldön való maradást, a kettős állampolgárságot választották, máig nem adták fel a kisebbségi jogokért folytatott küzdelmet.

A fentebbieket dr. Dupka György történész, GULAG-kutató fogalmazta meg azon a tiszabökényi író-olvasó találkozón, melyen – az Irodalmi Karaván keretében – vajdasági alkotók mutatkoztak be Kárpátalján.

Szabó Palócz Attila vajdasági írót, költőt, a Független Vajdasági Értelmiségiek Szövetsége (FÜVÉSZ) Alapítvány elnöke és Ürmös Attila vajdasági írót a beregszászi Európa-Magyar Házban dr. Zubánics László történész a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) elnöke fogadta. A vendégek megismerkedtek az intézet tevékenységével, az Együtt folyóirat munkatársaival, az Intermix Kiadó által elindított Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozat újabb kiadványaival is. A találkozón jelen volt dr. Dupka György történész, a könyvsorozat főszerkesztője, az említett kiadványok felelős kiadója, továbbá Marcsák Gergely, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) nemrég megválasztott elnöke és Shrek Tímea novellista, a közösség  alelnök.

A Tiszabökényi Művelődési Házban Kovály Csilla igazgató köszöntötte a vendégeket. Dupka György moderálásában, jó hangulatban lezajlott író-olvasó találkozón Lőrincz P. Gabriella, Szabó Palócz Attila, Ürmös Attila olvasott fel legújabb műveiből.


Hasonló cikkek